Posluchačská "nádivka"

Po loňských Velikonocích jsme obdrželi od vás (převážně našich věrných posluchaček) řadu velikonočních receptů. A protože velikonoční svátky opět klepou na dveře, rozhodli jsme se s vámi o některé z nich podělit. Třeba pro inspiraci ...

Tvarohové mazance Marty Adamcové z Prahy

Logo

Utřeme 15 dkg tuku s 15 dkg cukru. Přidáme 1 měkký tvaroh a 3 vejce. Smícháme s 50 dkg hl. mouky, 2 prášky do pečiva a špetkou soli. Dále přidáme 5 lžic mléka a lžičku rumu. Zpracujeme, přidáme rozinky, mandle, dle chuti. Utvoříme 2 bochánky a pečeme cca 45 minut.

Medové řezy Boženy Tokárové z Havířova

V páře ušleháme 29 dkg cukru, 4 lžíce hustého medu, 2 celá vejce a 4 lžíce mléka. Nakonec přidáme 2 lžičky sody. Po zpracování přidáme 1/2 kg hladké mouky. Promísíme a necháme v chladu odležet 12 hodin. Vyválíme 3 placky, které na pomaštěném plechu upečeme. Hotové řezy potřeme rumem a nastavovaným krémem. Vrchní plát potřeme zavařeninou a polijeme čokoládovou polevou. Doporučujeme nechat jeden den proležet.

Beránek z třeného těsta paní Marie z Kadova

Logo

Ušleháme sníh ze 4 bílků. 4 žloutky, 26 dkg cukru, 33 dkg polohrubé mouky, 16 dkg másla, 1 prášek do pečiva a osminku litru mléka utřeme. Přidáme šťáva z jednoho citrónu a upečeme. Doporučujeme formu vysypat kokosovou moučkou.

Plněné rohlíky Marie Kovářové z Brušperka

Den předem si uvaříme 82 dkg libového vepřového masa. Po vychladnutí maso umeleme, přidáme česnek, sůl a kmín, trochu vody a promícháme. Tuto masovou směs necháme do druhého dne rozležet.

Vypracujeme těsto z 40 dkg hladké mouky, 40 dkg hrubé mouky, 2 žloutků, 1 celé vejce, 4 lžíce oleje a kvásek (z 8 dkg droždí, 5 dkg cukru a trošky mléka), sůl. Na hrubém struhadle si nastrouháme celé balení stoprocentního tuku. Těsto rozválíme na placku, posypeme nastrouhaným tukem, přeložíme a rozválíme (je to v podstatě listové těsto). Tvoříme rohlíky - kruh se potřeme masovou směsí, smotáme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Peče v troubě dozlatova.

Nepečená kokosová roláda Jaroslavy Hádlové z Libušína

Rozdrtíme 25 dkg piškotů. Přidáme 10 dkg moučkového cukru, 2 dkg kakaa, 1 lžíci rumu, 2 celá vejce a vanilkový cukr. Vznikne tužší těsto, které si rozdělíme na dvě části. Do jedné se přidáme kakao. Na pergamenovém papíru posypaném moučkovým cukrem vyválíme obě rolády. Náplň si připravíme z 10 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg kokosu (hezky vypadá zelený kokos). Rolády zabalíme a necháme v lednici ztuhnout.

... a ještě pár dobrůtek "napřidanou"!

Logo

Ořechový koláč

Připravíme si těsto z 30 dkg hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 15 dkg másla nebo Hery, 15 dkg moučkového cukru, 1 vejce a 1 polévkové lžíce vlažného mléka. Zaděláme vláčné těsto, které dáme na vymaštěný plech a částečně válečkem a rukou rozválíme. Okraje zvedneme rukou, aby druhé, ořechové těsto, nepřeteklo.

Ořechové těsto si připravíme ze 7 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 15 dkg mletých oříšků, 1 celého vejce a 1 polévkové lžíce citrónové šťávy. Vše utřeme a nakonec lehce vmícháme strouhané oříšky. Toto těsto natřeme na těsto, které máme na plechu. Stěrkou rozetřeme po celém koláči. Zvolna pečeme cca 20 minut (vršek koláče musí být růžový).

Čokoládový moučník z jablek

Těsto si připravíme z 1/2 kg jemně nastrouhaných oloupaných jablek (nejlépe na křenovém struhadle), 25 dkg cukru moučky (můžeme použít i pískový), 5 polévkových lžic oleje, 1 celého vejce, 1 polévkové lžíce kakaa a 25 dkg polohrubé mouky, do které vmícháme 2 kávové lžičky sody Bikarbona. Těsto, nalijeme do velkého pekáče, který jsme vymazali olejem a vysypali moukou. Pečeme 20 - 25 minut při střední teplotě.

Na vychladlý upečený moučník nalijeme čokoládovou polevu, kterou si připravíme z 1/8 másla (rozpustíme v kastrůlku, ale pozor, nesmíme vařit), 1 polévkové lžíce horké vody, 15 dkg moučkového cukru, 3 vrchovatých polévkových lžic kakaa a 2 polévkových lžic rumu. Polevu stejnoměrně rozetřeme (poleva není tuhá, je to spíše jako krém). Pekáč můžeme dát do studené vody, aby krém rychleji ztuhnul. Zdobíme ořechy (vlašskými, lískovými) nebo kokosem.

Utopenci z vajec uvařených natvrdo

Logo

Uvařená oloupaná vejce vložíme do sklenice, proložíme cibulí a česnekem, na plátky pokrájenou zelenou paprikou. Každou vrstvu lehce posypeme mletou červenou paprikou. Přelijeme nálevem ze 3 dcl octa a 1 1/2 dcl vody, do kterého jsme přidali bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Sklenici pořádně uzavřeme víčkem a necháme se 1 - 2 týdny uležet v chladu.

autor: name