Poruchy srdečního rytmu, nespavost, deprese. Energetické nápoje ohrožují zdraví dětí i dospělých

29. červen 2024

Před rostoucí oblibou energetických nápojů u dětí varují výživoví specialisté, psychologové i vyučující. Jak ukázaly výsledky spotřebitelské organizace dTest, důvodů ke znepokojení je více než dost. Jaké je složení energy drinků? A proč by rozhodně neměly patřit do rukou dětem?

Nejzásadnější a nejpádnější důvod, proč by energy drinky neměly pít děti, je obsažený kofein. „Kofein povzbuzuje, nabuzuje ke svěžesti a aktivitě, zároveň má ale celou řadu nežádoucích účinků. Může rozhodit srdeční rytmus, způsobit třes, nespavost, může prohlubovat psychické potíže. O to více, pokud dospělou dávku kofeinu vypije dítě,“ varuje  redaktor dTestu Jan Maryška.

Jako čtyři kávy naráz

Energetické nápoje jsou totiž koncipovány jako produkty pro dospělé. V malé plechovce je tolik kofeinu jako ve dvou espressech, v půllitrové plechovce je ho dvakrát tolik. „Pokud tedy dítě vypije velkou plechovku energy drinku, je to, jako by vypilo čtyři kávy naráz. Dvanáctileté děti tak mohou přijmout v jedné velké plechovce tolik kofeinu, jako je jejich celodenní dávka,“ vysvětluje Maryška.

Čtěte také

Nežádoucí účinky se mohou projevit kolapsem. Dítěti se udělá špatně, protože takovou dávku kofeinu jeho organismus nezvládne. Mnohem závažnějším efektem je pak to, že se děti pravidelnou konzumací energetických nápojů dostávají do začarovaného kruhu, z kterého není úniku.

„Kofein je povzbudí, ale nedovolí jim v noci spát. Ráno jsou nevyspalé, a tak si dají další energetický nápoj, aby to lépe zvládly ve škole. Navíc se ukazuje, že ti, kteří pravidelně pijí energetické nápoje, mají problémy s agresivitou nebo jsou náchylnější k dalším návykovým látkám.“

Smrťák Prime

Alarmující stav potvrdilo i zkoumání spotřebitelské organizace dTest, která otestovala dvacet energetických nápojů, z nichž devět překročilo bezpečnou denní dávku kofeinu pro dvanáctileté děti. Rekordní byl v tomto ohledu nápoj Prime v plechovce, který v sobě obsahuje skoro 200 mg kofeinu, což je maximální jednorázová bezpečná dávka pro dospělého. „Rodiče ale mohou být naštěstí klidní. Tento nápoj se u nás už neprodává. K sehnání je pouze Prime v plastové lahvi, označovaný jako hydratační nápoj, který je daleko méně rizikový,“ uklidňuje Maryška.

Čtěte také

Problematická je však podle něj zaběhnutá praxe, kdy sice nápoje obsahující kofein mají na svých obalech upozornění, že je nemají pít děti a těhotné a kojící ženy, příchutě energy drinků jsou však povětšinou dětské. „Teoreticky je nápoj určený pro dospělého, příchuť marshmallow nebo tutti frutti je ale vyloženě cílená na děti.“

S voňavými příchutěmi úzce souvisí i obsah cukru, který je v energy drincích enormní. „Není výjimkou, že půllitrová plechovka obsahuje tolik přidaného cukru, kolik by dospělý člověk měl přijmout za celý den. Energetické nápoje tedy nejsou vhodné ani pro děti, ani pro dospělé. Pozitivní na celé věci je, že je to v současné chvíli politické téma, kdy se zvažuje celá řada opatření, jak situaci trochu narovnat, uzavírá Jan Maryška. 

Spustit audio

Související