Politolog Mareš: Odchod Bidena demokratické straně pomůže. Trumpa ale může porazit jen někdo se silným příběhem

22. červenec 2024

Americký prezident Joe Biden odstoupil z kandidatury na prezidenta. Rozhodl se tak podle svých vlastních slov v zájmu Demokratické strany i celých Spojených států. Nakolik může jeho krok demokratům ublížit? A může Donalda Trumpa porazit Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová? Politolog Miroslav Mareš se zamyslí také nad tím, jaké dopady by měl globální výpadek informačních systémů a zda to s kybernetickou bezpečností myslíme vážně.

O skutečném stavu prezidenta Joea Bidena se intenzivně debatuje už několik týdnů. Pravdu zastírali jak přední demokraté, tak se stranou spřízněná část novinářské obce. V takové souvislosti je proto pravděpodobné, že Demokratické straně odchod Joea Bidena už více ublížit nemůže.

Volby rozhodnou konkrétní jména i celková nálada ve společnosti

„Spíše to může demokratům pomoct. Otázkou ale je, kdo z kandidátů může porazit protikandidáta Donalda Trumpa. Záležet bude nejenom na konkrétních jménech, ale i na konkrétní náladě, která bude panovat na podzim, ať už vzhledem k americké vnitřní politice anebo k dění na mezinárodní úrovni,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí… politolog Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity.

Kdo nahradí Bidena?

Joe Biden na síti X už vyjádřil podporu viceprezidentce Kamale Harrisové. Podle Mareše to však navzdory větším šancím neznamená bianco šek, že se tak skutečně stane. „Kamala Harrisová si za dobu svého viceprezidentování nevydobyla žádnou větší popularitu v americké veřejnosti a byla často kritizována za to, že je neviditelná. Její názory a její politika nejsou něco, co by demokratům přinášelo velkou popularitu.“

Čtěte také

Je však nutné si uvědomit, že i když je Donald Trump velmi populární mezi určitými voličskými skupinami, má také velmi silnou oponenturu především v řadách amerických elit, které se výrazně podílejí na formulování veřejného mínění. „Pokud se tedy nyní spustí kampaň ve prospěch Kamaly Harrisové, mohlo by to šance demokratů zvýšit. Přesto si nemyslím, že to bude na poražení Donalda Trumpa stačit. Šanci by měl někdo se silným příběhem.“

Mnohem větší šance uspět má podle politologa Michelle Obamová, i když i ona by byla pod velkým mediálním tlakem kvůli tomu, že si zatím nevysloužila větší zkušenosti v reálné politice. „Pro část americké střední třídy by zřejmě byla přijatelnější kandidátkou. Trumpův tým by ale určitě využil jejího postavení jako manželky bývalého prezidenta, aby poukázal na její politickou nezkušenost.“

Změna rétoriky?

Čtěte také

Jisté je, že pro Donalda Trumpa končí využití kampaně Sleepy Joe, kterou se snažil zdiskreditovat prezidenta Bidena. Základními leitmotivy jeho kampaně budou podle Mareše nejenom kritika nezkušenosti Harrisové z hlediska neprosazení jejích cílů a z hlediska osobního neprosazení se ve funkci viceprezidentky, ale velmi silnou roli budou hrát i migrační otázky.

„Když se podíváme na to, jak reagoval Trump na odstoupení Bidena, hned otázky migrace vytáhl. A to bude něco, co bude vyčítat i třeba kalifornské politice, která je v tomto směru otevřenější, liberálnější než politika těch států, kde má Trump svoji tradiční voličskou základnu,“ dodává politolog.

autoři: Zita Senková , Miroslav Mareš , opa
Spustit audio

Související