Politolog Just: Trump vinen? Jeho podpora ještě stoupne. Dojde k semknutí a radikalizaci jeho tábora

3. červen 2024

Americký exprezident Donald Trump byl shledán vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování plateb pornoherečce za mlčenlivost před volbami v roce 2016. Je to vůbec poprvé, kdy byl bývalý prezident shledán vinným za trestný čin. Nakolik výbušné téma to je pro americkou politiku? Politolog Petr Just ještě přiblíží, co rezonuje ve veřejném prostoru před nadcházejícími eurovolbami, i to, čím je zajímavá prezidentská volba na Islandu.

Výše trestu by měla být oznámena 11. července. Donald Trump na verdikt newyorské poroty reagoval slovy, že by přijal případný trest domácího vězení či pobytu za mřížemi. Dodal ale, že veřejnost by to nejspíše nepochopila, a mohlo by se to stát zlomovým okamžikem.

Čtěte také

„Jeho příznivce to totiž semkne a zmobilizuje. Dá se očekávat, že jeho podpora ještě stoupne. Sice 15 % republikánů říká, že v případě odsouzení by Trump neměl v prezidentských volbách kandidovat, o nijak velké číslo ale nejde,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí… politolog Petr Just.

Radikalizace a pomsta 

Soudní proces tak podle něj může bývalému exprezidentovi uškodit spíše u těch, kteří jsou zatím nerozhodnutí. „Těch je poměrně dost, ale zatím nemáme žádné sociologické sondy, které by ukazovaly, nakolik je pro ně Trumpovo odsouzení zásadní.“

Dojde k radikalizaci. A to nejen verbální, naznačují Trumpovi příznivci

Zcela evidentní je ale podle Justa to, že dojde k radikalizaci tábora příznivců Trumpa, což už ukázaly jejich reakce po vynesení verdiktu poroty. „Bohužel jeho zastánci již naznačili, že nepůjde pouze o verbální radikalizaci. Sám Donald Trump setrvačně pokračuje v té interpretaci, kterou měl doposud. Tedy tvrdí, že jde o politicky motivované stíhání, dokonce v případě své výhry vyhrožuje i pomstou federálním státním zástupcům, na jejichž bytí nebo nebytí ve funkci má prezident určitou pravomoc.“

Jen pokud vyhraju...

Výhrůžky tohoto typu není možné po zkušenostech s tím, co se dělo po minulých prezidentských volbách v roce 2020, kdy došlo k útoku na Kapitol, brát na lehkou váhu. Podle Justa už byl ale varovný i rok 2016.

Čtěte také

„Už tehdy Donald Trump naznačil, že jeho přístup k uznání výsledků voleb může být problematický. Když byl totiž v předvolební kampani tázán, jestli uzná výsledky voleb, řekl, že uzná, pokud vyhraje. A to tehdy ještě vůbec nehrály roli korespondenční hlasy, které v roce 2020 použil jako argument pro tvrzení, že volby byly zmanipulované.“

Co se bude dít na podzim letošního roku, je tedy z tohoto ohledu velmi varující. „Přiznám se, že mám docela obavy o to, jakým způsobem bude probíhat povolební proces, pokud Donald Trump současné prezidentské volby nevyhraje,“ dodává Petr Just.

autoři: Jan Burda , Petr Just , opa
Spustit audio

Související