Politolog Jelínek: Smekám před prezidentem, že otevřel téma o euru. Sporné otázky nebývá zvykem řešit na Nový rok

8. leden 2024

V novoročním projevu prezident Petr Pavel uvedl, že je na čase podnikat kroky směrem k přijetí jednotné evropské měny. „Už při vstupu do EU to bylo součástí přijímacího řízení,“ komentoval v pořadu Jak to vidí politolog Lukáš Jelínek. „Překvapuje mě, že tuto debatu otevíráme s takovým odstupem,“ doplnil. Moderuje Zita Senková. 

Do Evropské unie Česká republika vstoupila před dvaceti lety. Prezident Petr Pavel téma eura otevřeně zmínil v novoročním projevu. „Překvapuje mě, že tuto debatu otevíráme s takovým odstupem, když už při vstupu to bylo součástí přijímacího řízení a referenda,“ uvedl politolog Jelínek na Dvojce. 

„Smekám před prezidentem, že téma eura začal. Není úplně zvykem, že by se v novoročním projevu prezidenta začínala témata, která jsou sporná nebo konfliktní,“ zmínil Jelínek v pořadu Jak to vidí...

Lukáš Jelínek

K prezidentovu projevu už se vyjádřil i exprezident Václav Klaus, který byl stvrzovatelem vstupu České republiky do EU a je podepsán pod závazkem, že jednoho dne bude muset Česká republika přijmout euro za svou hlavní měnu. „Zaujalo mě, že se bývalý prezident zmínil o možnosti vypsání referenda v souvislosti s eurem. On, který byl tak dlouho zarputilým odpůrcem jakýchkoliv prvků přímé demokracie a občanské společnosti, tak nyní volá po referendu,“ komentoval Jelínek.

„Myslím, že celá řada reprezentantů politických stran o tomto tématu bude chtít několik měsíců pomlčet. Nechtějí jít s kůží na trh v okamžiku, kdy nás čekají volby do Evropského parlamentu,“ dodal.  

Velká debata politiků 

„Prezident by se k tématu eura určitě měl vyjádřit víc než jen čtyřmi větami v novoročním projevu. Já si dokonce umím představit, že by si pozval zástupce různých názorů, nejen z řad politiků, na Pražský hrad a udělal tam velkou debatní akci,“ navrhl v rozhovoru se Zitou Senkovou politolog. Podle něj by tím prezident téma eura zpopularizoval.

Ono je sice pěkné, že se k tomu vyjádřil. Ale podstatné je, aby to dolehlo k uším voličů,“ zmínil Jelínek. 

„Je sice pravda, že prezident není ekonom, ale možná je to o to lepší. Dokáže hovořit takovým jazykem, který dokážou pochopit i lidé, kteří nemají ekonomické vzdělání. A často se rozhodují na základě emotivních nebo politických argumentů,“ vyjádřil se k otázce, zda by to měl být právě prezident, kdo by debatu moderoval.

Spustit audio

Související