Pohádkové koláče
I tentokrát vás neošidíme o recept, který jsme odvysílali v Sobotním Hostu do domu 14. září 2002. Pohádkové sobotní dopoledne pro vás připravili Eliška Závodná a Aleš Cibulka a my vám přejeme Dobrou chuť!
Suroviny na koláč: 1 kg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 25 dkg másla, 6 dkg droždí, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 lžička soli, trochu smetany, mléka dle potřeby.
Postup: Tužší těsto se zadělává v dřevěné míse zpravidla v noci a dobře se vypracuje. Ráno se z těsta vykrajují bochánky (15-20 dkg), každý se dá na bílý papír tvaru čtverce a o stranách 40x40 cm nebo na podložky z bílého papíru vystřiženého podle pokličky. Ty se potírají rozehřátým tukem a dávají se vždy dva k sobě. Těsto se na podložce rozválí do kruhu. Na okraji se vytlačí patky - "vobroubky", které se mažou rozšlehaným vejcem. Pak se každý koláč "merhuje" (výraz z jižního Chodska), což znamená, že se povrch koláče zdobí postupně tvarohovou, makovou a povidlovou nádivkou do pěkných vzorů. Potom se koláč přizdobuje rozinkami, loupanými mandlemi nakrájenými na nudličky a stříkáním tvarohových a povidlových zdobených prvků na podklad z opačných nádivek. Po upečení se pokapávají sladkou smetanou.
Suroviny na nádivku: (na 1 kg mouky budeme potřebovat) 1/2 kg tvarohu, 25 dkg povidel a 20 dkg máku.
Postup: Tvaroh se rozdělá s mlékem, šlehačkou, cukrem, vejcem a přidá se vanilkový cukr a citrónová kůra. Mák se rozemele a dá se do mléka osoleného špetkou soli. Dusí se čtvrt hodiny. Přidá se cukr a strouhaný perník. Do vychladlého máku se přidá trochu marmelády (lépe drží pohromadě), citrónová kůra, vanilkový cukr, rum a sníh z bílků. Švestková povidla se ochucují mletým hřebíčkem a rumem.