Podkrkonošské kyselo, ...

V Sobotní kuchařce se Světlanou Lavičkovou jsme vařili Podkrkonošské kyselo, Podkrkonošského houbového kubu a Novopacký řízek. Recepty najdete po kliknutí na název příspěvku. Dobrou chuť!

Podkrkonošské kyselo
Do vody dáme vařit sušené houby, přidáme kmín a sůl. Když jsou houby uvařené přidáme chlebový kvásek. Ten je nejlépe den dopředu namočit do vody. Takto vzniklou polévku /kyselo/ je třeba alespoň čtvrt hodiny provářet. Do již hotové polévky přidáme nadrobno nakrájenou, dozlatova usmaženou cibulku a na másle umíchaná vajíčka. Ke kyselu se podávají vařené brambory, které je možno vložit rovněž do hotové polévky.

Podkrkonošský houbový kuba
Do přiměřeně velkého hrnce dáme vařit sušené houby. Po uvaření hub přilijeme mléko, osolíme, přidáme utřený česnek a hrubou pšeničkou krupici. Tím nám vznikne hustá krupicová kaše. Tuto musíme nechat vychladnout.Mezi tím si oddělíme vaječné žloutky od bílků a z těchto vyšleháme sníh. Do prochladlé hmoty zamícháme veku nakrájenou na malé kostky, vaječné žloutky a nakonec zlehka vmícháme připravený sníh. Houbového kubu dáme péci ve vymaštěném pekáči do předehřáté trouby.

Novopacký řízek
Z dílu vepřové kýty nebo vykoštěné vepřové pečeně nakrájíme plátky o hmotnosti asi 150 g. Tyto řádně naklepeme, osolíme a opepříme. Naklepané řízky obalíme nejprve v hladké mouce a potom v připraveném bramborákovém těstě. Opékáme v horkém oleji buď na pánvi a nebo zapékáme ve vyhřáté troubě.

Logo
autor: lup