Plněné žampiony nivou a česnekem
Nemá cenu si nic nalhávat. Sice pochází z Číny, kde ho používali už před 4000 lety, ale český česnek je prostě český česnek. Pokud jste si na zahrádce zasadili vlastní, je právě teď čas sklízet a rovnou ho vrznou to jídla. To dnešní jistě znáte, ale třeba jste pouze zapomněli.
Ingredience:
12 žampionů (čím větší, tím lepší)
10 stroužků česneku
nivu
koření na houby
sůl, pepř
Příprava:
1. Odstraníte nožičku od žampionů, a ty oloupete.
2. Kolem hlavičky obmotáte jeden nebo dva plátky slaniny. Pokud bude třeba, připíchnete ji párátkem. Slanina ale dobře drží.
3. Připravíte si česnekovou směs: smícháme prolisovaný česnek se solí, pepřem, kořením na houby a nivou.
4. Do kloboučku dáte česnekovou směs, malý kousek slaniny.
5. Naskládáte je na pečící papír na plechu a dáte do trouby předehřáté na 200°C. Pečete 15–20 minut.
6. Podávejte s bramborami nebo bramborovou kaší.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.