Pěstujeme pokojové bonsaje

12. prosinec 2013
Rada pro tento den

Bývají méně náročné na péči než bonsaje pěstované venku a většinou rostou celý rok, takže sílí rychleji než bonsaje venkovní, které v zimě procházejí obdobím klidu.

Naopak nevýhodou je, že pro tvorbu pokojových bonsají není tak široký výběr druhů jako pro bonsaje venkovní, především jehličnanů. Výjimku tvoří snad jen borovice Podocarpus macrophyllus stálezelený jehličnan původem z Číny, jehož jehlice mají pro většinu jehkličnanů netypický tvar úzkých kožovitých listů. Mezi listnatými druhy je již výběr mnohem větší. Jako bonsaje lze tvarovat různé druhy z rodů fíkus (Ficus), karmona (Carmona), granátovník (Punica), muraja (Murraya), myrta (Mirtus) a další. Lze je prakticky neomezeně tvarovat do bonsají všech možných stylů, tvarů a velikostí, i jako venkovní bonsaje.

Jak udržet tvar
Tvarování bonsají je poměrně složitá záležitost, hlavně pokud chceme vytvarovat různě pokroucené kmínky a větvičky drátováním a vyvazováním bonsají ze semenáčků či řízkovanců. V květinářstvích však koupíme bonsaje již natvarované a pak pouze musíme potřebný tvar udržet zaštipováním přerostlých větviček či odstraňováním nových výhonů rostoucích na nevhodném místě. Pokud mají bonsaje již plně prorostlý kořenový bal, je čas je přesadit.

Na co si dát pozor
Nemusíme vždy dávat větší novou misku. Stačí zkrátit kořeny asi o čtvrtinu až o třetinu, vyměnit substrát a rostliny zasadit do původní misky. U fíkusů a sukulentních bonsají je dobré nechat rány na kořenech několik hodin zaschnout. Při zaštipování a zastříhávání větviček i kořenů fíkusů musíme být ostražití. Rostliny roní z ran bílý latex, který dráždí sliznice a u citlivých lidí může vyvolat i alergickou reakci. Při tvarování fíkusových bonsají proto vždy raději použijeme rukavice.

Více najdete v prosincovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.