Pes baskervillský. Nejslavnější případ Sherlocka Holmese se speciálními zvukovými efekty

27. červen 2021

Nová dvoudílná rozhlasová inscenace nejslavnějšího ze slavných případů Sherlocka Holmese zahájí Strašidelné léto na Dvojce. Hra je natočená unikátní technikou zaznamenanou v plenéru. Veškeré hlasy a zvuky uslyšíte prostorově a plasticky. Abyste si vychutnali originální zvukové efekty, doporučujeme nasadit si sluchátka. Druhý díl vysíláme v neděli od 20 hodin živě na Dvojce, k poslechu na webu a v aplikaci mujRozhlas.

Účinkují: Petr Lněnička, Martin Finger, Jan Meduna, Jan Vondráček, Hynek Chmelař, Marek Němec, Jitka Smutná, Otmar Brancuzský, Zdeňka Sajfertová, Petr Vršek, Tereza Dočkalová, Zdeněk Velen, Catarina Aiolfi
Připravil: Petr Vodička
Napsal: Arthur Conan Doyle
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: František Gel
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvuková spolupráce: Ondřej Gášek
Hudba: Ondřej Gášek
Režie: Petr Vodička
Premiéra: 20. 6. 2021

Na baskervillské panství se chystá poslední potomek rodu, sir Henry. Podaří se ho ochránit a odhalit příčiny tajemných událostí, které provázely smrt jeho strýce, zatímco blata obchází přízrak krvelačného psa? Případ záhadné vraždy otevírají Martin Finger jako Sherlock Holmes a Petr Lněnička coby doktor Watson se začátkem Strašidelného léta na Dvojce.

Díky unikátním efektům uslyšíte ruch ulice i zvuky z blat jinak

Klíčovým prvkem nové inscenace je zvukové prostředí, která přenese posluchače do pokoje Bakerstreet, rušných londýnských ulic a především na tajemná blata, kterými obchází záhadné a nepolapitelné psí stvoření.

Za působivostí zvukové atmosféry, připravované s použitím binaurálních prvků, stojí mistr zvuku Dominik Budil a autor hudby a zvukového designu Ondřej Gášek.

Co je binaurální hlava a jak binaurální zvuk funguje?
Vypadá jako lidská hlava a má dokonce i lidské uši s ukrytými mikrofony. Díky tomu dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem jako vaše uši. Pokud se něco děje napravo od vás, uslyšíte to v levém uchu o něco tišeji a také zpožděně. Výsledný zvuk navíc bude zdeformovaný šířením v prostoru kolem vaší hlavy, a dokonce i záhyby vašeho ucha. Protože binaurální mikrofon vypadá jako vy, slyší jako vy a jde o zcela unikátní zprostředkování „zvukové“ reality.

Pro nejlepší poslechový zážitek vám doporučujeme pohodlně se posadit a vzít si sluchátka.

Nečekaná smrt sira Charlese, známého místního dobrodince, otřásla jinak klidným baskervillským panstvím o to více, že ji provázely zprávy o zjevení obrovského psa, krvelačné bestie, která prý pronásleduje rod Baskervillů již po mnoho generací.

Spletitý případ pro Sherlocka plný zločinných spádů

Jsou to jen povídačky, nebo ona hrůzostrašná historie může představovat skutečné nebezpečí, především pro posledního potomka slavného rodu sira Henryho, který se rozhodne usadit na zdejším zámku? Doktor Mortimer, blízký rodinný přítel, nelení a do případu zapojí nejvěhlasnějšího z londýnských detektivů.

A Sherlock Holmes záhy pochopí, že před sebou nemá žádnou banální kauzu, ale spletitý případ, plný tajemství a zločinných spádů, v němž je třeba našlapovat stejně obezřetně jako na vratkých kamenech uprostřed grimpenské bažiny...

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio