Perník na vánoční ozdoby

Nedovedete si představit předvánoční večery bez vůně perníčků? Chcete si vytvořit nové ozdoby na vánoční stromeček? Neslyšeli jste sobotní vydání Hosta do domu? Chyběly Vám psací potřeby? Nevadí, všechno jsme sepsali za Vás!

Suroviny na těsto: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 rovné polévkové lžíce kakaa, 1 kávová lžička jedlé sody, 2 kávové lžičky mletého koření do perníku, 2 celá vejce, 180 g medu, 1 polévková lžíce rumu.

Logo

Postup práce: Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr a ostatní sypké přísady. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme vlahý med, rum a přidáme vejce. Postupně propracováváme až vznikne tužší, vláčné a lesknoucí se těsto. Vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme na 24 hodin na chladnější místo.

Odleželé těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl znovu dobře hnětením propracujeme a na lehce pomoučeném vále vyválíme plát silný 3 - 4 mm, z něhož vykrajujeme připravenými tvořítky různé tvary. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem. Péct začínáme až po spotřebování všeho těsta.

Troubu předehřejeme a perníčky pečeme při 170° -180° C asi 8 - 10 minut (záleží na velikosti tvarů a síle těsta). Ihned po upečení perníčky potíráme rozšlehaným vejcem, získají tak krásný a lesklý povrch. Ještě vlahé perníčky rozložíme na rovný povrch a necháme dobře vychladnout.

Suroviny na polevu: cca 180 - 220 g moučkového cukru (závisí na velikosti bílku), 1 bílek, šťáva z necelé poloviny citronu (asi 1 polévková lžíce).

Postup práce: Uvedené suroviny vložíme do hlubší misky a dřevěnou měchačkou pilně třeme 10 - 15 minut, až je poleva dostatečně hustá. Při nabrání na lžičku by se měly tvořit špičky. Polevu vložíme do připraveného sáčku (kornoutku) a můžeme zdobit.

Rady perníčkové

Logo

Všechny suroviny k přípravě těsta by měly mít pokojovou teplotu.

Těsto může "odpočívat" i 48 hodin.

Před vlastním vykrajováním těsto opravdu dobře propracujeme, aby se při pečení netvořily puchýře.

Vejce na potření dobře rozšleháme a perníčky potíráme nejlépe štětcem.

Po vykrájení vlastních tvarů nezapomeneme na vykrojení dírky - bude se nám lépe protahovat nitka na zavěšení či ozdobná mašličky (s úspěchem lze využitím plastikového brčka).

Moučkový cukr na polevu několikrát prosijeme na čajovém sítku (nejméně 3x), aby se nám při vlastním zdobení sáček neucpával jemnými krystalky.

Polevu vkládáme malou lžičkou do předem připravených stáčených papírových či celofánových sáčků, po jejich uzavření na spodním konci ustřihneme špičku - ustřižením volíme sílu zdobící linky.

Pokud chceme, aby byly perníčky ke konzumaci na vánočním stole měkké, vložíme je do kameninové nádoby, přikryjeme mokrou, lehce vyždímanou utěrkou a do druhého dne budou perníčky měkké.

Pokud máme polevu řidší a nechce nám zhoustnout, malou lžičkou poléváme tvary celé. Necháme dobře zaschnout.

Nenechte se odradit prvním nezdary při zdobení.

autor: name