Paulína Tabery: Nejnebezpečnější je, pokud zpochybníme systém voleb

30. červenec 2020

Pandemie koronaviru zasahuje do všech oblastí života, a to i například do absolutně základního práva člověka volit, upozorňuje na to vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění a socioložka Paulína Tabery.

Na právu volit je postavená celá demokracie. „Fungování institucí, to kdo a o čem bude rozhodovat, je založeno v exekutivě na volbách,“ říká v pořadu Jak to vidí… Paulína Tabery.

Čtyři možnosti volby

Spolu s pandemií koronaviru se nastolila otázka, zda a jak vůbec budou volit v podzimních volbách do krajů a do třetiny Senátu lidé, kteří budou aktuálně v karanténě.

Čtěte také

Ministerstvo vnitra připravilo čtyři alternativy. Mohlo by jít o hlasování z auta, o zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech důchodců, možnost zmocnit svého zástupce nebo by fungovala speciální výjezdní komise.

Podle socioložky Paulíny Tabery to jsou v podstatě jen technické možnosti, zásadnější než způsob provedení je, zda člověk věří, že s odevzdaným hlasem bude nakládáno v pořádku. „Stejně jako tomu věříte u volební komise. Že hlas, který odevzdáváte, je v pořádku, že s tím nikdo nic nedělá,“ poznamenává Tabery.

Důvěra v demokratický proces

Česká vláda musí podle Tabery v době pandemie hledat možnosti, jak základní právo člověka volit uplatnit. „Je dost možné, že kdyby to občanům nedovolila, zpochybnila by důvěru v legitimitu a vůbec v celý ten demokratický proces,“ míní Tabery.

Paulína Tabery v pořadu Jak to vidí...

Aktuálně je v karanténě okolo tři a půl tisíce lidí, situace v říjnu se ale může podle Paulíny Tabery změnit. Tabery zopakovala, že důležitější než počet volebních hlasů, o které půjde, je důvěra ve volební výsledek. „To že si řekneme, ano, takhle přesně to bylo a nikdo nepodváděl. Nebudeme říkat, že takhle to není a nebudeme se snažit to revidovat,“ dodává.

Korespondenční Polsko i USA

Zkušenost s alternativami měli nedávno Poláci, kteří volili prezidenta. Prezidentské volby čekají začátkem listopadu i Spojené státy, kde funguje korespondenční hlasování už delší dobu.

Ruku v ruce s tím ale přišlo i zpochybňování voleb. „Pokud budou samotné volby zpochybňovány, nemusí druhá strana výsledek vůbec přijmout, což je pro demokratický proces, legitimitu následujícího období a demokracii samotnou velmi nepříjemné. Může to mít skutečně erodující důsledky pro důvěru politickému establishmentu,“ varuje socioložka.

Další témata rozhovoru: jak společnost poznamenala pandemie koronaviru ; nakolik důležité je pro nás soukromí, svoboda a bezpečí.

Spustit audio

Související