Pastinák. Neprávem opomenutá zelenina s lehce orientální chutí
Pastinák patří k méně známým druhům kořenové zeleniny, opomíjený je ale tak trochu neprávem. Podobá se petrželi, jeho chuť je ale nasládlá a vůně příjemná. Jak pastinák v kuchyni využít? A na co si dát pozor při jeho pěstování?
„Přestože se pastinák podobá petrželi, jeho chuť není vůbec ostrá, ale naopak jemně mléčná s cukernatými, kořenitými, lehce orientálními podtóny. Skvěle funguje v polévkách, pyré nebo v kombinaci s bramborami,“ popisuje na úvod Jiří Šedivý ze Střední školy Gastronomie U Krbu.
Osvěží i zahřeje
Od petržele se pastinák liší robustnějším kořenem, který po nakrojení zůstane bílý, zatímco u petržele se zbarví do fialova. Rozdíl lze ale poznat i díky listům, které u pastináku vyrůstají z prohlubně, zatímco u petržele rostou po celé horní plošce.
Čtěte také
Pastinák je rovněž výborným zdrojem vitamínů. Kromě vitamínu c obsahuje hodně vitamínu b, draslík a hořčík. „Rozhodně tedy stojí za to, zařadit ho na jídelníček. Kromě klasické přípravy lze pastinák používat i ve studené kuchyni do různých salátů a zeleninových šťáv. Skvěle funguje i při přípravě moderních skleničkových dezertů ve formě osvěžujícího želé,“ vypočítává Šedivý.
Úplně nejjednodušší je ale z pastináku polévka, která dodá vitamíny a na podzim skvěle zahřeje. „Pastinák obsahuje hodně sacharidů, proto doporučuji jej nejdříve důkladně orestovat, aby zelenina zkaramelizovala. Poté přidejte trochu mléka, vývar, sůl a pepř, provařte, poté rozmixujte a zjemněte máslem. Díky dužnině není třeba krém vůbec zahušťovat.“
Pozor na slunce
Vedle všech zmíněných benefitů je snad jediným úskalím pěstování pastináku. Zeleninu je totiž nutné okopávat a jednotit pouze za stinného počasí v triku s dlouhými rukávy, protože kontakt s listy v kombinaci se slunečními paprsky může u citlivějších jedinců vyvolat nepříjemnou alergickou reakci.
Související
-
Hokaido, máslová nebo špagetová. Co uvařit z dýně? A z které je výborný džus?
Oranžové plody nejrůznějších velikostí a tvarů zvěstují, že podzim je tu. Jaké druhy dýní jsou vhodné na vaření? Co netradičního z dýně uvařit? A jak ji skladovat?
-
Kořenová zelenina: Nepatří jen do svíčkové nebo vývaru
Je dobrá i pečená jako příloha. Jak ji správně upéct? Je důležité, aby byla přiklopená? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Tuřín je na okraji zájmu, v kuchyni má přitom široké využití a je i zdraví prospěšný
Tuřín je starobylá zelenina známá už 4000 let. Dokonce se o něm zmiňuje i Hérodotos ve starověkém Řecku. Do jeho historie patří i záchrana od hladomoru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka