Hokaido, máslová nebo špagetová. Co uvařit z dýně? A z které je výborný džus?
Oranžové plody nejrůznějších velikostí a tvarů zvěstují, že podzim je tu. Jaké druhy dýní jsou vhodné na vaření? Co netradičního z dýně uvařit? Jak oblíbenou zeleninu skladovat? A co je to vlastně dýňové latté?
„Malá dýně typu hokaido se klidně může dát do lednice. Bohatě ale postačí chladnější sklep nebo garáž, kde je sucho a třeba i trochu průvan. Dýně se pak nebude rosit, a pokud pod ní dáte seno nebo slámu, nebude ani hnít,“ radí na úvod pedagog plzeňské hotelové školy u Borského parku a místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů ČR Martin Havlík.
Dýně se dá ale velmi dobře uchovávat i v mrazáku zpracovaná ve formě pyré nebo nadrobno nastrouhaná.
Hezké i chutné
Nejčastěji se v kuchyni používá malá dýně hokaido, která se nemusí loupat a má výraznou chuť a hezkou barvu. Za pozornost ale určitě stojí i dýně máslová, která je pevnější a hodí se na pyré nebo na pečení.
Čtěte také
„Skvělá je také dýně špagetová, kterou je ideální upéct vcelku propíchanou vidličkou. A dužinu, která opravdu tvoří špagetky, opatrně vybrat a použít ji buď jako špagety, nebo do salátu,“ doplňuje šéfkuchař.
Klasická dýně velkoplodá, která je na podzim k vidění na zahrádkách, je ale spíše jen hezká než chutná. Podle Havlíka se výborně hodí na odšťavňování. „Džus stačí ochutit citronovou šťávou, v lednici vydrží až týden, a sušinu z odšťavňovače lze použít třeba do pečiva nebo na zahuštění omáček místo mouky.“
Fantazii se meze nekladou
Dýně se dá velmi dobře zpracovávat naslano i nasladko. A vůbec není třeba být konzervativní. „Dýně se dá třeba přidat místo cukety do bramboráků. Místo česneku a majoránky přidáte chilli a tymián a máte výbornou placku. Skvělé je ale i dýňové rizoto, dýňová sekaná nebo dýňové hranolky. Sice nebudou tak křupavé jako třeba mrkvové nebo celerové, ale upečete-li je naprudko v troubě v tenké vrstvě obalené olejem, budou vynikající.“
Lehké na přípravu je podle Havlíka i oblíbené dýňové máslo. „Dýni rozpůlíte a upečete. Dužinu pak vydlabete a ještě jednou prohřejete s vybraným tukem. Vychlazená, případně najemno rozmixovaná směs vydrží v lednici až sedm dní.“
Kdo by si chtěl užít originální autentickou chuť a konzistenci dýně, doporučuje Havlík co nejjednodušší přípravu v troubě. „Větší kusy dýně jen obalíte v oleji, zakápnete citronem a ochutíte solí, česnekem a tymiánem. Dýně se ale dá jíst i syrová. Stačí ji jen nastrouhat do zeleninového salátu. Fantazii se opravdu meze nekladou.“
Související
-
Svíčková z dýně Hokaido
Dýně Hokaido je velmi chutným a zdravým zpestřením jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Do organism...
-
Dýně a škůdci na okrasných rostlinách
Jak si připravit nejlepší sazenice dýní a cuket? Jak o ně pečovat? Které nové odrůdy vyzkoušet? Jak bojovat proti škůdcům na okrasných venkovních květinách?
-
Žluté, želené, pruhované. Jak zpracovat cukety? A proč jsou vhodné i pro naše oči?
Mnozí pěstitelé řeší rok co rok otázku, jak zpracovat tunu cuket, která se jim urodila na zahrádce. Možností je naštěstí spousta. Kterou odrůdu je možné jíst zasyrova?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.