Svíčková z dýně Hokaido
7. říjen 2016
Dýně Hokaido je velmi chutným a zdravým zpestřením jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Do organismu přináší mimo jiné karoten (z kterého si tělo vytváří vitamín A), zinek (pro tělo nezbytný) a polysacharid, který blahodárně působí na slezinu a slinivku břišní a je velmi vhodný pro diabetiky.
Ingredience na 4 porce:
- 1/2 středně velkého celeru
- na špičku nože strouhaný muškátový květ
- 1 větší červená cibule
- 1/3 malé dýně hokkaidó
- 80 dkg hovězího masa nebo zvěřiny na pečení
- bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- 3 kuličky černého pepře celého
- máslo
- citronová šťáva
- hustá kysaná smetana (např. créme fraiche nebo chef de créme)
Příprava:
- Celý kus masa necháte zatáhnout na oleji na pánvi. Tento proces je pro něj dost namáhavý, tak ho nechte odpočinout na talíři. Mezi tím si připravte zeleninu.
- Očistěte a nadrobno nastrouhejte, oloupejte cibuli a nakrájejte na drobné kousky. Vše dozlatova orestujeme na másle.
- Ke směsi přidejte maso, koření a přilijte 6 dcl vody. Někdo přidává i vývar, ale voda stačí – zeleniny a masa máte dost a za hodinu nebo hodinu a půl vznikne vývaru akorát.
- Nádobu přiklopte poklicí a dejte do trouby na asi 170°C na 90–120 minut, dokud maso nebude absolutně měkké. Pak ho vyjměte a nechte v teple.
- Mezitím propasírujte zeleninu a tekutinu přes sítko. Přidejte 3–4 lžíce kysané smetany, ta by se neměla vařit.
- Nakonec dostrouhněte malinko muškátového květu, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem. Není třeba doslazovat, protože dýně je poměrně sladká sama o sobě.
- Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a servírujte s brusinkami a vídeňským knedlíkem.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.