Svíčková z dýně Hokaido

7. říjen 2016

Dýně Hokaido je velmi chutným a zdravým zpestřením jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Do organismu přináší mimo jiné karoten (z kterého si tělo vytváří vitamín A), zinek (pro tělo nezbytný) a polysacharid, který blahodárně působí na slezinu a slinivku břišní a je velmi vhodný pro diabetiky.

Ingredience na 4 porce:

  • 1/2 středně velkého celeru
  • na špičku nože strouhaný muškátový květ
  • 1 větší červená cibule
  • 1/3 malé dýně hokkaidó
  • 80 dkg hovězího masa nebo zvěřiny na pečení
  • bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 3 kuličky černého pepře celého
  • máslo
  • citronová šťáva
  • hustá kysaná smetana (např. créme fraiche nebo chef de créme)

Příprava:

  1. Celý kus masa necháte zatáhnout na oleji na pánvi. Tento proces je pro něj dost namáhavý, tak ho nechte odpočinout na talíři. Mezi tím si připravte zeleninu.
  2. Očistěte a nadrobno nastrouhejte, oloupejte cibuli a nakrájejte na drobné kousky. Vše dozlatova orestujeme na másle.
  3. Ke směsi přidejte maso, koření a přilijte 6 dcl vody. Někdo přidává i vývar, ale voda stačí – zeleniny a masa máte dost a za hodinu nebo hodinu a půl vznikne vývaru akorát.
  4. Nádobu přiklopte poklicí a dejte do trouby na asi 170°C na 90–120 minut, dokud maso nebude absolutně měkké. Pak ho vyjměte a nechte v teple.
  5. Mezitím propasírujte zeleninu a tekutinu přes sítko. Přidejte 3–4 lžíce kysané smetany, ta by se neměla vařit.
  6. Nakonec dostrouhněte malinko muškátového květu, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem. Není třeba doslazovat, protože dýně je poměrně sladká sama o sobě.
  7. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a servírujte s brusinkami a vídeňským knedlíkem.
autor: jkč
Spustit audio