Svíčková z dýně Hokaido

7. říjen 2016

Dýně Hokaido je velmi chutným a zdravým zpestřením jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Do organismu přináší mimo jiné karoten (z kterého si tělo vytváří vitamín A), zinek (pro tělo nezbytný) a polysacharid, který blahodárně působí na slezinu a slinivku břišní a je velmi vhodný pro diabetiky.

Ingredience na 4 porce:

Dýně Hokaido

1/2 středně velkého celeru
na špičku nože strouhaný muškátový květ
1 větší červená cibule
1/3 malé dýně hokkaidó
80 dkg hovězího masa nebo zvěřiny na pečení
bobkový list
4 kuličky nového koření
sůl
pepř
3 kuličky černého pepře celého
máslo
citronová šťáva
hustá kysaná smetana (např. créme fraiche nebo chef de créme)

Příprava:

1. Celý kus masa necháte zatáhnout na oleji na pánvi. Tento proces je pro něj dost namáhavý, tak ho nechte odpočinout na talíři. Mezi tím si připravte zeleninu.

2. Očistěte a nadrobno nastrouhejte, oloupejte cibuli a nakrájejte na drobné kousky. Vše dozlatova orestujeme na másle.

3. Ke směsi přidejte maso, koření a přilijte 6 dcl vody. Někdo přidává i vývar, ale voda stačí – zeleniny a masa máte dost a za hodinu nebo hodinu a půl vznikne vývaru akorát.

4. Nádobu přiklopte poklicí a dejte do trouby na asi 170°C na 90–120 minut, dokud maso nebude absolutně měkké. Pak ho vyjměte a nechte v teple.

5. Mezitím propasírujte zeleninu a tekutinu přes sítko. Přidejte 3–4 lžíce kysané smetany , ta by se neměla vařit.

6. Nakonec dostrouhněte malinko muškátového květu, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem. Není třeba doslazovat, protože dýně je poměrně sladká sama o sobě.

7. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a servírujte s brusinkami a vídeňským knedlíkem.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio