Palačinky po francouzsku

Francie je zemí gurmánů. Nejen jejich sýry a víno jsou vyhlášené po celém světě. Věhlas získaly i jejich crépes, česky bychom mohli říct palačinky. Můžete je připravit na tisíc a jeden způsob. Základní těsto však zůstává stále stejné. Vyzkoušejte nefalšovaný francouzský recept.

Crépes lze připravovat na sladký i slaný způsob. Ve Francii je dostanete prakticky všude - v renomované restauraci i v pouličním občerstvení. Název crépes znamená zkadeřený (vzpomeňte na krepový papír) a tyto palačinky se skutečně na kraji pánve jakoby zvlní a můžete je lehce po upečení vyjmout.

Jak připravíte pravé francouzské crépes? Do mísy dáte 20 polévkových lžic hladké mouky se špetkou soli. Do mouky uděláte dolíček a rozklepnete do něj 2 vejce. Všechno dobře promícháte, přilijete 1/2 litru mléka, opět promícháte. Pokud budete dělat slané crépes, můžete přilít také pivo, které působí jako droždí. Drobné bublinky udělají těsto lehčí a ještě krepovatější. Potom přidáte lžičku oleje (dobré je použít olivový olej). Nejméně hodinu musíte nechat dobře promíchané těsto odpočinout. Vezměte teflonovou pánev lehce vytřenou olejem, anebo litinovou pánev, do níž dáte oříšek másla. Na rozpálenou pánvičku nalijete sběračkou těsto a ihned ho dobře rozprostřete. Palačinka musí být velmi tenká. Pečeme po obou stranách do zlatohněda.

Náplň tenoučkých crépes se řídí výhradně vaší chutí. Můžete je plnit sýrem, špenátem či sekanou šunkou. Naplněné palačinky lze následně srolovat, zalít bešamelem a zapéct v troubě. Zkusit lze samozřejmě i sladkou variantu. Nejznámější jsou crépes suzette s oranžovým sirupem a cukrem. Stejně dobře budou chutnat s cukrem, skořicí, čokoládou, tvarohem, ovocem či marmeládou. Servírujte je buď po jednotlivých kouscích, nebo vytvořte jakýsi vrstvený palačinkový dort.