Pachuť ryby i nadměrné množství soli. Výsledky dTestu slaných arašídů
O Vánocích rádi zobeme nejen cukroví, ale sem tam i něco slaného. Ke stálicím na slavnostních stolech i konferenčních stolcích v obývacích pokojích patří také burské oříšky. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest nedávno otestoval šestnáct vzorků pražených slaných arašídů. Jak dopadl?
„Zajímalo nás především, jestli arašídy neobsahují mykotoxiny, tedy jedovaté látky uvolňované plísněmi,“ sdělila redaktorka dTestu Olga Šlesingerová Dvojce. Hodnotitelé se zaměřili ale i na další nežádoucí látky.
Pražené? Ne, z friťáku!
Už na obalu se můžete dočíst, že pražené arašídy obsahují rostlinné oleje. „Ve skutečnosti je výrobci namísto pražení fritují,“ říká redaktorka s tím, že smažení nutričním hodnotám arašídů neprospívá. Znehodnocuje totiž mastné kyseliny, které jsou v nich přirozeně obsažené, a může také přispívat ke vzniku dalších nežádoucích látek.
Zdravotní problém ale nepředstavuje jen forma tepelné úpravy v horkém oleji, ale i množství obsažené soli. V tomto ohledu se také testované vzorky poměrně významně lišily.
Chuť může zkazit vůně
Časopis dTest provedl kromě laboratorní analýzy i senzorický test, při němž hodnotil jejich vzhled, chuť i vůni. Deset proškolených odborníků našlo u vzorků řadu nedostatků. „Některé měly pachuť po rybě, jiné byly zatuchlé,“ upřesňuje Olga Šlesingerová. Nevyhovující byl i obsah soli u některých vzorků.
Nejméně slaný výrobek obsahoval 0,6 g soli na 100 g arašídů, nejslanější naopak 1,78 g na stejné množství, což je bezmála trojnásobek. Jeden výrobek měl na obalu také uvedené jiné množství soli, než kolik ukázal nezávislý test. Tento výrobek obsadil v celkovém hodnocení nakonec poslední místo.
Výsledky testu
Vítězem testu se staly pražené arašídy Party Snack Salted Peanuts roasted z produktové řady Tesco. Dobré hodnocení získala ale celkově většina testovaných vzorků, přičemž jejich hodnocení se pohybovalo v rozmezí od 75 % do 60 %.
Na posledním místě skončily arašídy Van Almerk Arašídy solené. I ty ale získaly celkově uspokojivé hodnocení.
Související
-
Buráky mohou hostit nejrakovinotvornější látku u nás
Také máte rádi buráky? Nejste sami. V oblibě je mají i houby, z nichž některé produkují nebezpečné toxické látky. Například silně karcinogenní aflatoxin. Ten se něk...
-
V pivu z plechovky na hliník nenarazíte, zjistil nezávislý test pořadu A DOST!
V pořadu A DOST! piva testují pravidelně. Tentokrát se zaměřili na piva v plechovkách a zajímalo je hlavně to, jestli neobsahují nebezpečné nebo zdraví škodlivé látky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.