Ondřej Gregor Brzobohatý složil pro Gotta píseň Testament. „Možná jsem ji nenazval šťastně“

3. říjen 2019

Jak mladý hudebník přiznal v rozhovoru v Blízkých setkáních Gott byl z písně nejdřív rozpačitý. „Byl jsem tenkrát pohnutý ze smrti mého otce," vysvětluje klavírista.

„Možná jsem ji nenazval šťastně. Ten název Karla trošku odpudil a extrémně se k ní nehlásil. Ačkoli vím, že ji měl rád a intenzivně ji prožíval. Když jsem mu ji tenkrát poprvé zahrál, řekl: To je krásný. Takovou písničku mi dlouho nikdo nenapsal,“ vzpomíná Ondřej Gregor Brzobohatý.

Nechtěl jsem kýč...

„Byl jsem tenkrát pohnutý ze smrti svého otce a vydal jsem se tímhle směrem. Říkal jsem si, že je Karel chlap, který může a měl by zpívat šanson. To je hluboká píseň, která vede k sumarizaci života. Zároveň jsem ale nechtěl, aby to byl kýč,“ vysvětloval moderátorce Tereze Kostkové.

... a žádný pop

Ondřej Gregor Brzobohatý

„Vycházel jsem z nadhledu a vzdoru, který měl můj táta. To jsem chtěl, aby v té písni zaznělo. A Karel to ocenil.“ Kromě toho mu prý nechtěl napsat klasickou popovou píseň. „Těch mu jich napsalo tolik lidí přede mnou! Bál jsem se, aby moje píseň nezapadla mezi ty ostatní.“

Vzpomíná rád na dobu studií? Kde často a rád hrával? Co všechno pro něj znamenal otec? Je pro něj pořád přítomen? Je jeho žena Taťáňa Brzobohatá, dříve Kuchařová, dobrou kuchařkou?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.