Očekává se nárůst pilotovaných kosmických letů, prozrazuje český astronaut Aleš Svoboda

27. prosinec 2022

Je českým bojovým pilotem, který uspěl ve výběrovém řízení Evropské kosmické agentury a stal se členem záložního týmu astronautů. „Jeho smyslem je poskytovat flexibilitu,“ vysvětluje. Baví ho létat v Gripenu? Jak se udržuje ve formě? Musí jeho žena vařit speciální jídla? Je na něj rodina pyšná? Bojí se o něj maminka? Poslechněte si v audiu.

„Očekává se nárůst letových příležitostí, pilotovaných kosmických letů. A tento tým existuje, aby se na to mohlo reagovat a nemuselo cvičit velké kvantum lidí.“ Příležitostí pro jeho členy by mohly být programy ESA (Evropské kosmické agentury) a kosmické mise plánované jednotlivými zeměmi, v jeho případě Českou republikou. „Pokud by Česko mělo zájem iniciovat národní misi, tak by ji letěl astronaut z té dané země.“

„Výběrové řízení bylo komplexní a hodně zaměřené na psychiku,“ popisuje Aleš Svoboda. „Je třeba, aby astronaut byl schopný fungovat ve stresu, byl efektivním lídrem, nestavěl osobní cíle nad kolektiv, atd. Lékařské prohlídky byly zaměřené na dlouhodobější pobyt ve vesmíru, protože ten má vliv na svaly a kostru. Takže astronauti mají tréninkový program, který nahrazuje běžnou zátěž,“ vypočítává pilot v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související