Český vesmír. Je reálné vyslat do vesmíru dalšího Čecha?

28. únor 2021

Česká republika je od roku 2008 členem Evropské kosmické agentury. Firmy tak mají možnost se zapojit do struktur kosmického průmyslu. Jak tuto příležitost využívají?

1. díl: Vesmírný průmysl

Rodinný start-up manželů Dudových chce k rozjezdu své firmy využít dvě nejmodernější technologie dneška. Superpřesná satelitní data a šifrovací technologii blockchain. Jejich prostřednictvím chtějí nabízet to, co mají lidé nejraději. Slevy.

Dále poznáme studentky Vávrovy, které z panelového domu na pražském sídlišti provádí experiment na oběžné dráze Země. Vzdělávací programy Evropské kosmické agentury umožňují dětem získat představu o vesmírném výzkumu a vývoji. Holky a kluci poznávají vesmír v praxi. Programují, experimentují.

2. díl: Náš člověk ve vesmíru

V roce 2020 činil český příspěvek rozpočtu ESA 59,5 milionu eur. Tyto peníze fungují jako vstupenka do klubu špičkových technologií.

Prvním člověkem ve vesmíru byl Vladimír Remek. Je reálné poslání dalšího Čecha do vesmíru? Je to hodně drahé. Zatím se o to nepokoušíme. Stálo by to za to?

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

autor: Petr Šourek
Spustit audio

Související