Paměť sídlišť. Co těší a trápí místní obyvatele

19. leden 2024

Na sídlištích bydlí celá třetina obyvatel Česka. Ceny za panelákové byty rostou enormní rychlostí, i přestože se o nich tvrdí, že nejsou příliš kvalitní.

Jaká je současná situace pražských sídlišť, co těší a trápí místní obyvatele, sleduje pětidílný seriál Paměť sídlišť.

Autoři a autorky nabídnou rozmanitý pohled na pětici pražských sídlišť, která byla vystavěná v různých obdobích a reprezentovaly odlišné přístupy k městskému plánování i představě o životě Pražanů.

Jižní město se svou specifickou subkulturní atmosférou, urbanisticky oceňované Ďáblice, sídliště Písnice, zatížené dramatickou privatizační historií, zdánlivě nekonečný Černý Most, kde našli útočiště třeba i karlínští Romové a Jihozápadní město - jedno z nejnovějších a stále se rozrůstajících sídlišť, kam v posledních letech přichází také stále více cizinců. 

Dokuseriál kombinuje dobové archivní materiály s barvitými osudy obyvatel sídlišť a vytváří tak nový pohled na téma, které ještě dnes budí mezi lidmi vášnivé diskuze. 

Pro někoho nepovedený experiment, pro jiné pohodlné bydlení

Sídliště Černý Most

Na sídlištích bydlí celá třetina obyvatel Česka a dá se říct, že drží střední třídu nad vodou. Někdo je považuje za nepovedené architektonické experimenty, jiní na jejich urbanistickou strukturu nedají dopustit a Václav Havel o nich říkal, že jsou to "králíkárny".

Jak však fungují pražská sídliště dnes? Kdo na nich bydlí, jak se tam místní cítí, co je trápí a co naopak oceňují? Proč tu ceny za bydlení rostou enormní rychlostí a kdy na pražských sídlištích nastala generačné obměna? To sleduje pětidílný seriál Paměť sídliště.

1. díl Sídliště Černý Most

Čtvrť, která se skládá téměř výhradně z panelových sídlišť. Název Černý Most pochází od místního označení dřívějšího kamenného mostu nad železniční tratí a černého kouře z parních lokomotiv. Na území dnes žije přes 22 tisíc obyvatel. Napsaly Nikola Krutilová a Barbora Matysová.

2. díl Jihozápadní město

V konkurenci šestnácti návrhů vyhrál návrh tehdy třiatřicetiletého architekta Ivo Obersteina. Obytné čtvrtě byly navrženy jako „korálky navlečené na trasu metra“ tak, že 70% obyvatel nebylo od metra vzdáleno dále než 8 minut chůze. V projektu se zrodily rohové paneláky a vnitrobloky. Napsala Alžběta Medková.

3. díl Jižní Město

Bývá označováno za největší sídliště v České republice. Dnes tu žije kolem pětaosmdesáti tisíc obyvatel. Přesně spočteno se jich vejde 7 753 na kilometr čtvereční. Napsal Vladimír Turner.

4. díl Krásné Ďáblice

Sídliště považované s brněnskou Lesnou za to nejlepší u nás. Jeho promyšlený koncept se bohužel jinde prosadit nepodařilo a v poslední době se zdá, že by ho mohly nevratně narušit developerské plány. Jak přenést toto obyvateli oblíbené sídliště do 21.století? Napsala Táňa Zabloudilová.

5. díl Písnice

Sídliště na jihu Prahy. V budoucnu by tu mělo končit metro D. V plánu je i nové náměstí a centrální park. Napsala Apolena Rychlíková.

Autoři: Nikola Krutilová, Barbora Matysová, Alžběta Medková, Táňa Zabloudilová, Vladimír Turner, Apolena Rychlíková
Rešeršní spolupráce: Tereza Plavecká, Josef Řídký, Zuzana Kubišová, Alžběta Jurčová, Tomáš Dufka, Miroslav Tomek, Eva Kopřivová
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Zvuk: Lukáš Vorel, Petr Janečka
Hudba: Jonáš Kucharský
Premiéra: 7. 3. 2021

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

Spustit audio

Související