Byl jsem v pravou chvíli na pravém místě, je přesvědčený kosmonaut Vladimír Remek

8. březen 2021

Když jsem starší, čím dál víc si uvědomuju, jaká to byla obrovská náhoda i klika, že to tak vyšlo, zamýšlí se v Nočním Mikrofóru.

„Zkrátka a dobře byl jsem v pravou chvíli na pravém místě. A samozřejmě nebyl jsem nepřipraven.“ To, že se mu splnil sen, který měli tisíce jiných, byla souhra okolností, správného načasování, dobrého vzdělání i obrovské vůle uspět.

Charismatický kosmonaut o tom na Dvojce vyprávěl vtipně a s nadhledem, dokázal zprostředkovat i jistou dávku napětí, které při přípravě na let prožívali. Výcvik ve hvězdném městečku trval 15 měsíců a dlouho nebylo jisté, jestli poletí právě on.

Oficiálně nám to řekli 48 hodin před startem

Vladimír Remek byl při výcviku ve Hvězdném městečku ve výhodě, protože na letecké akademii studoval směr, ve kterém měl několik semestrů základů kosmonautiky. Byl úspěšným kandidátem, ale měl problémy s nadváhou.

Kosmonaut Vladimír Remek s moderátorkou Janou Rychterovou

„Od mládí jsem vypadal lehce obalenější,“ směje se. Jak se dostal do kondice? „Každý víkend jsem bafl běžky a na těch lyžích jsem běhal celou sobotu a neděli“. Ještě jeden vtipný recept, jak se udržet v kondici, koneckonců můžete slyšet i v Nočním Mikrofóru.

Jaký vztah měl se svým kolegou kosmonautem Alexejem Gubarevem? Jak vyřešili krizovou situaci, do které se dostali na vesmírné stanici? A na čí narozeniny Vladimír Remek zavzpomínal přímo ve vysílání? Moderuje Jana Rychterová.

Související