Že letím do vesmíru, jsem se dozvěděl 4 dny před startem, říká Vladimír Remek

2. březen 2018

Na den přesně před čtyřiceti lety 2. března 1978 se tehdejší Československo stalo po Sovětském svazu a Spojených státech třetí zemí, jejíž občan se dostal do kosmu. Byl jím Vladimír Remek.

Je prvním a zatím jediným československým kosmonautem, který zažil bezmála osmidenní pobyt v kosmu. 2. 3. 1978 vypustili kosmickou loď Sojuz 28 s mezinárodní posádkou – velitelem byl Alexej Gubarev (SSSR).

O tom, že ho čeká vesmírná cesta, se československý kosmonaut dozvěděl takřka za pět minut dvanáct. „Dozvěděl jsem se to v neděli, bylo to asi čtyři dny před startem,“ vzpomíná a pokračuje: „Do kosmické lodi muselo být montováno zařízení – individuální křesla a další vybavení. Oficiálně to potvrdilo zasedání státní komise, které bylo v předvečer startu asi 24 hodin před startem.“

Není bez zajímavosti, že Evropská kosmická agentura Vladimíra Remka považuje za vůbec prvního evropského kosmonauta. Vladimír Remek poslední čtyři roky zastával post českého velvyslance v Moskvě a minulý měsíc odešel do důchodu.
V kosmu Vladimír Remek strávil bez dvou hodin osm dnů. „Je to už dlouho, člověk zapomíná, ale některé věci zapomenout nejde,“ říká Remek a pokračuje: „Všechny hlavní momenty přípravy i letu si ale pořád pamatuju. Byl to jeden z mých největších a nejpozitivnějších životních zážitků.

Logo
autoři: Jan Žíla , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka