O radosti z jídla i ze života: Vápník. Jsou mléčné výrobky jeho nejlepším zdrojem? Proč vápník potřebujeme?
Proč vápník potřebujeme? Jaká je jeho denní doporučená dávka? Komu nedostatek vápníku nejvíc hrozí a proč? Které jsou rostlinné zdroje vápníku? Jak podpořit jeho vstřebávání v těle? Lze se vápníkem předávkovat? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Související
-
Tavené sýry jsou démonizované zbytečně. Tavicí soli dobře vykompenzuje vápník, dokládá dTest
Od chvíle, kdy se v jihočeských Vodňanech začaly vyrábět tavené sýry, uplynulo už 100 let. Jaká je jejich kvalita dnes? A proč mají tavené sýry tak špatnou pověst?
-
Kdy k řídnutí kostí dochází a proč? Odpovídá Ludmila Brunnerová z Interní kliniky 3. LF UK a FNKV
Je to onemocnění dané věkem, nebo ho mohou způsobit jiné okolnosti? Jak se osteoporóza projevuje? Koho nejčastěji postihuje? Jak jí předcházet?
-
Expedice do světa minerálů. Draslík, tajemný minerál, který rozhoduje o našem životě
Často se mluví o tom, jak zásadně ovlivňují naše zdraví sacharidy nebo tuky. Kolik z nás ale ví, co všechno řídí v našem těle například draslík, sodík a horčík?
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.