Absolvovala studium bakalářského oboru nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě UK a magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě UK. Působila jako klinická nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
Je členkou České asociace nutričních terapeutů, spoluzakladatelkou webu a nutričních poraden Ne hladu, spoluautorkou knihy O výživě a kuchařky Vyváženě a autorkou článků pro několik webů o zdraví.
Během bakalářského studia nutriční terapie působila jako nutriční terapeutka v provozu Nemocnice Kladno, později spolupracovala na tvorbě článků pro web STOB. Po absolvování bakalářského studia nastoupila jako klinická nutriční terapeutka do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde působila na klinikách chirurgie (kardiochirurgie, všeobecná chirurgie, ortopedie, neurochirurgie) a interních klinikách. V praxi získala zkušenosti zejména s úlohou výživy při hojení ran, při léčbě chronických onemocnění, akutních stavů a věnuje se dalším oblastem léčebné výživy.
V poradně se věnuje individuálnímu poradenství v oblasti zdravé výživy, ženského zdraví, redukce hmotnosti, poruch příjmu potravy a výživy při vybraných onemocněních, pořádá semináře a přednášky na nejrůznější populární témata ve výživě. Ve své práci uplatňuje i osobní zkušenosti s poruchou příjmu potravy. V současné době se dále vzdělává cestou psychoterapeutického výcviku zaměřeného na léčbu poruch příjmu potravy a komorbidit.
Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Pro stanici Dvojka připravuje - společně s nutriční terapeutkou Veronikou Pourovou a moderátorkou Terezou Bebarovou - pořad o radosti z jídla i ze života Jezte, ať Vám to sluší.
Všechny články
-
O radosti z jídla i ze života: Dna. Proč jíst hodně třešní a jak důležitý je při nemoci pitný režim?
Co přesně je dna a jak v těle vzniká? Proč se jí říká "nemoc králů"? Jakou roli v léčbě hraje strava? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Vysoký tlak. Jakou roli má strava při jeho zvládání? Jak solit?
Jaké jsou největší dietní chyby, kterých se lidé dopouštějí? Které potraviny skrývají největší množství soli? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Náhražky masa. Jaké způsoby úpravy tofu jsou chutné?
Co to vlastně náhražky masa jsou? Podle čeho bychom je měli vybírat? Je nějaká nevhodná náhražka masa? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Půsty v rámci tradice. Je velikonoční půst zdravý pro tělo?
Co je velikonoční půst a jaký má význam? Jaký je rozdíl mezi jinými formami půstu? Jsou benefity, které přináší? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Carnivore dieta. Jaké potraviny jsou zakázané? Pomáhá při hubnutí?
Co si pod tímto pojmem mám představit? Proč se nyní tato dieta stává populární? Má nějaké benefity? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Železo v potravinách. Proč je pro naše zdraví důležité?
Jak se pozná jeho nedostatek v organizmu? Je nejlepším zdrojem železa červené maso? A co špenát či červené víno? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Vápník. Jsou mléčné výrobky jeho nejlepším zdrojem?
Proč vápník potřebujeme? Jaká je jeho denní doporučená dávka? Komu nedostatek vápníku nejvíc hrozí a proč? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Alkohol. Proč se alkoholu říká „prázdné kalorie“?
Jaký má vliv na naše celkové zdraví? Ovlivňuje vstřebávání dalších živin v těle? Jaký má vliv na játra? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
Nejčastější chyby a omyly při hubnutí. Vyhněte se jim i vy
Co je při hubnutí nejzásadnější? Je to striktní jídelníček? Jak ho správně stanovit? Pomáhají některé koktejly? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.
-
Honí vás mlsná? Čím ošálit chuť na sladké nebo chipsy? Poslechněte si o radosti z jídla i ze života
Které potraviny by se na jídelníčku neměly objevovat? Podle čeho dělíme potraviny na vhodné a méně vhodné? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.