Absolvovala studium bakalářského oboru nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě UK a magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě UK. Působila jako klinická nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
Je členkou České asociace nutričních terapeutů, spoluzakladatelkou webu a nutričních poraden Ne hladu, spoluautorkou knihy O výživě a kuchařky Vyváženě a autorkou článků pro několik webů o zdraví.
Během bakalářského studia nutriční terapie působila jako nutriční terapeutka v provozu Nemocnice Kladno, později spolupracovala na tvorbě článků pro web STOB. Po absolvování bakalářského studia nastoupila jako klinická nutriční terapeutka do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde působila na klinikách chirurgie (kardiochirurgie, všeobecná chirurgie, ortopedie, neurochirurgie) a interních klinikách. V praxi získala zkušenosti zejména s úlohou výživy při hojení ran, při léčbě chronických onemocnění, akutních stavů a věnuje se dalším oblastem léčebné výživy.
V poradně se věnuje individuálnímu poradenství v oblasti zdravé výživy, ženského zdraví, redukce hmotnosti, poruch příjmu potravy a výživy při vybraných onemocněních, pořádá semináře a přednášky na nejrůznější populární témata ve výživě. Ve své práci uplatňuje i osobní zkušenosti s poruchou příjmu potravy. V současné době se dále vzdělává cestou psychoterapeutického výcviku zaměřeného na léčbu poruch příjmu potravy a komorbidit.
Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Pro stanici Dvojka připravuje - společně s nutriční terapeutkou Veronikou Pourovou a moderátorkou Terezou Bebarovou - pořad o radosti z jídla i ze života Jezte, ať Vám to sluší.
Všechny články
-
O radosti z jídla i ze života: Jídelníčkem proti únavě. Jaké nejčastější chyby k únavě vedou?
Když se po některém jídle cítíme unaveni, znamená to, že je nevhodné? Má strava vliv na celkový objem energie? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Probiotika. Kde je v potravinách najdeme? Mají dobrý vliv na zdraví?
Co jsou to vlastně probiotika? Jaké mají benefity? Jsou potraviny, které probiotika v našem těle ničí? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Vitamín C. Proč je v v jídelníčku důležitý a kde ho najdeme?
Komu hrozí nedstatek vitamínu C? Ničí se třeba varem nebo jinou úpravou potravin? Můžeme se jím předávkovat? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Jídelníčkem pro dobrou imunitu. Jak ji můžeme posílit a čím uškodit?
Co všechno může ovlivnit funkci imunity? Na co se v jídelníčku soustředit a jaké potraviny do něj zařadit? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Vaření pro celou rodinu. Co s dětmi, které odmítají něco jíst?
Je zdravé vaření výzvou? Jaké nejčastější problémy vznikají? Je nutné vařit pro každého člena rodiny zvlášť? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Nutriskóre. O co se jedná a jak se vypočítává?
Jak nutriskóre poznáme na obale v obchodě? Vypadá vždy jasně a srozumitelně? Pro koho je tento systém vhodný? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Aditiva. Je jejich použití nutné? Jsou některá sladidla nebezpečná?
Co to vlastně jsou aditiva? Má jejich konzumace rizika? Je rozdíl mezi přírodním a syntetickým aditivem? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Služební cesty. Jak a proč řešit jídlo v jejich průběhu?
Může jídlo na pracovních cestách zhatit snahu o hubnutí? Co je to hlavní, na co bychom měli myslet? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Příprava jídel. Jaké zásady dodržovat? Škodí dlouhé skladování?
Co je nejčastějším problémem v praxi? Jak bychom měli skladovat ovoce a zeleninu? Co když nám naklíčí brambory? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Mražení. Jsou potraviny, které do mrazničky nepatří?
Je to dobrý způsob uchovávání potravin? Nepřicházíme tím o cenné živiny? Jak na správné mražení? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.