Absolvovala studium bakalářského oboru nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě UK a magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě UK. Působila jako klinická nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
Je členkou České asociace nutričních terapeutů, spoluzakladatelkou webu a nutričních poraden Ne hladu, spoluautorkou knihy O výživě a kuchařky Vyváženě a autorkou článků pro několik webů o zdraví.
Během bakalářského studia nutriční terapie působila jako nutriční terapeutka v provozu Nemocnice Kladno, později spolupracovala na tvorbě článků pro web STOB. Po absolvování bakalářského studia nastoupila jako klinická nutriční terapeutka do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde působila na klinikách chirurgie (kardiochirurgie, všeobecná chirurgie, ortopedie, neurochirurgie) a interních klinikách. V praxi získala zkušenosti zejména s úlohou výživy při hojení ran, při léčbě chronických onemocnění, akutních stavů a věnuje se dalším oblastem léčebné výživy.
V poradně se věnuje individuálnímu poradenství v oblasti zdravé výživy, ženského zdraví, redukce hmotnosti, poruch příjmu potravy a výživy při vybraných onemocněních, pořádá semináře a přednášky na nejrůznější populární témata ve výživě. Ve své práci uplatňuje i osobní zkušenosti s poruchou příjmu potravy. V současné době se dále vzdělává cestou psychoterapeutického výcviku zaměřeného na léčbu poruch příjmu potravy a komorbidit.
Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Pro stanici Dvojka připravuje - společně s nutriční terapeutkou Veronikou Pourovou a moderátorkou Terezou Bebarovou - pořad o radosti z jídla i ze života Jezte, ať Vám to sluší.
Všechny články
-
O radosti z jídla i ze života: Železo v potravinách. Proč je pro naše zdraví důležité?
Jak se pozná jeho nedostatek v organizmu? Je nejlepším zdrojem železa červené maso? A co špenát či červené víno? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Vápník. Jsou mléčné výrobky jeho nejlepším zdrojem?
Proč vápník potřebujeme? Jaká je jeho denní doporučená dávka? Komu nedostatek vápníku nejvíc hrozí a proč? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Alkohol. Proč se alkoholu říká „prázdné kalorie“?
Jaký má vliv na naše celkové zdraví? Ovlivňuje vstřebávání dalších živin v těle? Jaký má vliv na játra? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
Nejčastější chyby a omyly při hubnutí. Vyhněte se jim i vy
Co je při hubnutí nejzásadnější? Je to striktní jídelníček? Jak ho správně stanovit? Pomáhají některé koktejly? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.
-
Honí vás mlsná? Čím ošálit chuť na sladké nebo chipsy? Poslechněte si o radosti z jídla i ze života
Které potraviny by se na jídelníčku neměly objevovat? Podle čeho dělíme potraviny na vhodné a méně vhodné? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
-
O radosti z jídla i ze života: Výkyvy hmotnosti. Co je ještě v normě a jak poznám, že hubnu správně?
Je normální, když se ručička váhy neustále hýbe o pár kilo? Co hmotnost ovlivňuje? Jak často se vážit? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Novoroční předsevzetí. Co dělat, aby nám vydrželo i po zbytek roku?
Má smysl odlehčit v lednu jídelníček, abychom vykompenzovali sváteční přejídání? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.
-
O radosti z jídla i ze života: Jídelníčkem proti únavě. Jaké nejčastější chyby k únavě vedou?
Když se po některém jídle cítíme unaveni, znamená to, že je nevhodné? Má strava vliv na celkový objem energie? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Probiotika. Kde je v potravinách najdeme? Mají dobrý vliv na zdraví?
Co jsou to vlastně probiotika? Jaké mají benefity? Jsou potraviny, které probiotika v našem těle ničí? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Vitamín C. Proč je v v jídelníčku důležitý a kde ho najdeme?
Komu hrozí nedstatek vitamínu C? Ničí se třeba varem nebo jinou úpravou potravin? Můžeme se jím předávkovat? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.