Novinář Thomas Kulidakis: Celý svět upírá oči na Lesbos. Nejhorší uprchlické tábory jsou ale o kus dál

7. prosinec 2021

Řecký ostrov Lesbos se stal v roce 2015 útočištěm víc než milionu uprchlíků z Iráku a Sýrie. Jaká je jejich situace dnes? A za co zkritizoval Evropu papež František, který migranty na Lesbu navštívil?

Papež František po setkání s běženci v uprchlických táborech na ostrově Lesbos zkritizoval lhostejnost a sobeckost Evropy. Podle něj Evropa odsuzuje k smrti ty, kteří se ocitli na okraji společnosti. Jak jeho slova vnímá novinář Thomas Kulidakis?

Kritika duchovního vůdce

Jeho kritiku vůči Evropě vnímám jako kritiku duchovního morálního vůdce, který všechny lidské bytosti vidí jako děti boží a samozřejmě cítí soucit. Koneckonců papež reprezentuje křesťanský proud, který je citlivý, solidární, zvyklý pomáhat.

Čtěte také

„Zdůraznit bych ale chtěl, že byť je Lesbos místo, kam jsou upřeny oči celého světa od roku 2015, není to to nejhorší. Znal jsem ostrov ještě před migrační vlnou a vidím, jak kvete. Jdou tam peníze,“ přibližuje Kulidakis v pořadu Jak to vidí...

Pravé uprchlické tábory jsou podle něj o kus dál. „Byl to přeplněný tábor Moria, který loni vyhořel. Je to například Chios, Samos, některé pevninské tábory. Při vší té mizerii lidí na ostrově Lesbos jsou na tom tamní uprchlíci ještě nejlépe.“

Záběry z vyhořelého uprchlického tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos

Přísná Evropa

Přístup evropských zemí k migrační krizi se od roku 2015 významně proměnil. Členské státy už nechtějí být tak benevolentní. Problematika migrace se zpřísnila i na řeckých ostrovech.

Řecká vláda s přispěním Evropské unie staví nové tábory, které jsou uzavřené a obehnané ploty. Lidé nemohou volně vcházet a vycházet, jako to bylo dřív. Když se opozdí, čelí disciplinárním postihům.

Uprchlický tábor na ostrově Lesbos

Migrační krize, pašování lidí se nyní odehrává hlavně na severu Řecka. Naprostá většina z uprchlíků si přitom přeje dostat se do Švédska, do Německa. Někteří by rádi zůstali v Řecku. Nezaznamenal jsem ale, že by někdo chtěl do České republiky, uzavírá Thomas Kulidakis.

Další témata rozhovoru: návštěva papeže Františka na Kypru; rozdělení Kypru; migrační krize v Turecku; situace na polsko-běloruské hranici.

Spustit audio

Související