Nové trendy v kulinářství
Po delším čase nás opět navštívil ve studiu náš stálý spolupracovník - gurmán - Ing. Josef Cincibus. Právě se vrátil z Francie a tak jsme se těšili, co zajímavého si pro nás nachystal. A nezklamal, tentokrát jsme se dozvěděli, jaké jsou nové trendy ve vaření. Nechte se inspirovat!
Hovězí miroton
Suroviny: 60 dkg vařeného hovězího masa (i přední), 30 dkg cibule, máslo, strouhanka, kečup, koření.
Na másle pomalu osmažíme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a když je dozlatova, zalijeme 7 dcl vývaru. Přidáme lžíci kečupu a bylinky podle chuti (tymián, bobkový list, petržel, možno provensálské koření). Necháme cca 20 minut provařit. Vařené hovězí nakrájíme na tenčí plátky. Do zapékací mísy dáme polovinu uvařené omáčky, pak rozložíme maso, které přelijeme druhou polovinou omáčky. Zastříkneme octem, posypeme strouhankou a poklademe plátky másla. Gratinujeme při 180o C cca 20 minut. Podáváme se zeleným salátem.
Velikonoční kotlíkové jehněčí na dávný způsob
Na pánvi opečeme 15 dkg na kostičky pokrájené anglické slaniny nebo uzeného bůčku. Přidáme 20 dkg na kostičky nakrájených skopových jater a osmažíme. Přidat 60 dkg jehněčího masa nakrájeného na drobné kostky. Po osmažení odebereme přebytečný tuk a přidáme 2 dcl červeného vína, 5 dkg rozinek a hrst petrželky, několik minut dusíme do zhoustnutí. (Rozinky je možno vynechat.) Dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme s bramborami vařenými v páře nebo s bramborovou kaší.
Vepřové po kreolsku
1/2 kg plecka či ramínka nakrájíme na kostky, 1 větší cibuli na nudličky. Na 2 lžících oleje opečeme dozlatova, přidáme 2 rajčata pokrájená na kostičky, půl zelené papriky na nudličky, lžičku tymiánu, 1 drcený stroužek česneku a 1 lžíce curry. 10 minut mícháme na pánvi. Na závěr vmícháme uvařenou rýži.
Mleté maso - příklad receptu se zeleninou
Zeleninu (lilek, cuketa, celer, cibule ) nakrájíme na kolečka. Plátky zeleniny obalíme v našlehaném osoleném vejci a strouhance a osmažíme jako řízek. Na pánvi osmažíme (doporučujeme olivový olej) 4 žampiony a 1 papriku pokrájenou na nudličky. Přidáme 1 kg mletého masa a restujeme cca 10 minut. Do zapékací mísy klademe střídavě smažené řízky zeleniny a masovo-zeleninovou směs. Vrchní vrstvu posypeme sýrem a pečeme v troubě dokud sýr na povrchu nepovolí.
Terinka z telecích jater (možno použít i vepřová) zapečená v kůrce
Suroviny: 30 dkg jater, 60 dkg svaloviny, 15 dkg slaniny, 1 vejce, koňak (brandy), listové těsto, zelený pepř, pistácie.
Z jater a masa odkrojíme po 15 dkg, zbytek rozkrájíme a rozmixujeme najemno. Osolíme, opepříme a přidáme 1 vejce a lžíci koňaku nebo brandy. Na dno máslem vymazané teriny dáme plát z listového těsta. Na těsto rovnoměrně rozložíme mletou směs. Odkrojené kousky jater a masa nakrájíme na nudličky, a střídavě vrstvíme s směsí. Každou vrstvu posypeme zeleným pepřem a pistáciemi (celkem 3 vrstvy). Uzavřeme opět plátem listového těsta, který potřeme žloutkem. Uprostřed vytvoříme malý komínek z ruličky alobalu, celé pokryjeme alobalem a dáme do trouby na 210o C, po 15 minutách snížíme na 180o C a pečeme cca 1 hodinu.