Rozhlas u plotny - 7.4. (Slepičí polévka s domácími nudlemi a mladými kopřivami)

Rozhlas u plotny

Tomáš Vaněk je šéfkuchařem v pražské restauraci, kde se právě nyní koná týden velikonočních specialit. Připravil nám velmi jednoduchý recept na slepičí polévku s domácími nudlemi a mladými kopřivami. Je to typicky české velikonoční jídlo a není drahé, může si ho připravit každý. Náš recept počítá se dvěma slepicemi na čtyři porce. Jestliže ale nechceme mít polévku až tak silnou, stačí jen jedna.

Slepičí polévka s domácími nudlemi a mladými kopřivami

Suroviny pro 4 osoby:

2 slepice cca á 1,2 kg
2 střední cibule
3 větší mrkve
1/2 kořenového celeru
hrst mladých kopřiv
6 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
sůl

Suroviny (nudle):
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

Postup:
Do hrnce s vodou vložíme rozčtvrcené opláchnuté slepice, kořenovou zeleninu, koření a na pánvi opečenou cibuli (může být i se slupkou, ta dá vývaru krásnou plnější barvu). Přivedeme k varu, ale nevaříme. Necháme takzvaně táhnout, což znamená vařit těsně pod bodem varu (asi při 85 °C). Vaříme, dokud není slepičí maso měkké, což může trvat asi hodinu. Potom slepice i se zeleninou vyjmeme a polévku svaříme, zredukujeme alespoň na polovinu. Získá tím polévka plnější, silnou chuť. Poté vývar scedíme přes plátýnko a podle potřeby ještě malinko svaříme. Čím déle se vaří, tím silnější budě její chuť i aroma. Pozor! Nesolíme ani během vaření. Čím méně totiž bude obsahu polévky, tím více bude slaná. Osolíme proto až úplně nakonec.

Během vaření si připravíme domácí nudle:
Do proseté mouky uděláme důlek. Vyklepneme do něj vejce a nožem vmícháme od středu mouku. Pak přidáme lžíci vody a vypracujeme tuhé těsto. Rozválíme ho na velmi tenký plát, necháme jej proschnout asi 10 minut. Pak obrátíme a opět necháme proschnout. Asi za 10 minut plát nakrájíme na pruhy široké cca 10 cm. Tyto pruhy složíme na sebe (asi v pěti vrstvách) a ostrým tenkým nožem krájíme jemné nudle. Rozložíme je na vál nebo na velké prkénko v nízké vrstvě a necháme oschnout. Potom je vložíme do vařící polévky a necháme je tam asi 5 minut. Slepici vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer nakrájíme na nudličky. Do talíře dáme mrkev a celer, obrané slepičí maso a oprané čerstvé (jemně nakrájené) kopřivy. Zalijeme horkým vývarem a podáváme. Pokud by polévka byla servírována jako hlavní chod, což je vzhledem k její síle možné, můžeme místo pečiva přikusovat vlažnou velikonoční nádivku.