Rozhlas u plotny - 13.3. (Jednoduchý jablkový koláč)
Eva Filipová je autorkou několika kuchařek. Tentokrát jsme nevařili maso, ale pekli koláč. Je jednoduchý a z ovoce, které je u nás dostupné takřka každoročně, tedy z jablek.
Jednoduchý jablkový koláč
Suroviny pro 4 osoby:
300 g polohrubé mouky
200 g krupce
0,5 kg neloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek (nejlépe červená a šťavnatá)
2 dl slunečnicového oleje
0,5 dl. rumu
3 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
rozinky
vlašské ořechy
citronová kůra
Postup:
V míse rozšleháme celá vejce s cukrem tak, aby se na povrchu vytvořila jemná pěna. Přidáme přesátou mouku, vlijeme olej, těsto vymícháme, aby netvořilo hrudky. Poté přidáme jablka, rozinky (ty předtím namočíme do rumu), vlašské ořechy, kypřící prášek do pečiva a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.
Vlijeme do vymazané formy. Pečeme asi 30 minut při 180°C.