Rozhlas u plotny (Ossobuco) - 10.4.

Rozhlas u plotny

Náš host, známý fotograf Josef Rakušan, pro nás připravil recept na Ossobuco - telecí koleno "po italsku".

Ossobuco
4 porce:
800 g masa z telecího kolena,
1 dl olivového oleje,
2 řapíkaté celery,
2 mrkve,
1 cibule,
60 g žampionů,
2 dl bílého vína,
1 konzerva nakládaných rajčat,
2 dl hovězího vývaru,
2 lžíce mouky,
pepř, sůl

Maso osolte a opepřete, potřete moukou, pak ho z obou stran zprudka opečte v hrnci (na oleji). Řapíkatý celer, cibuli a mrkev nakrájejte na kousíčky a přidejte k masu. Po 10 minutách přilijte horký vývar a přidejte rajčata. Poté přidejte žampiony (mohou to být také lesní hřiby) a bílé víno. Pod pokličkou duste v troubě asi 2 hodiny při 180°C. Maso by mělo odpadnout od kosti ("a vzít si chuť morku"). Poté ještě pečte další půlhodinu, a to bez pokličky. Podávejte s jemným rizotem (například milánským) nebo polentou (ve formě plátků, opečených "nasucho" na grilu). Doporučuje se přidávat ještě pastu zvanou "gremolata", kterou si můžete utřít z česneku, petrželky, bazalky, rozmarýnu, citronové kůry a másla. Doba přípravy asi 3 hodiny.