Nevěra není zabijákem vztahu. Ale říkat lidem, aby si na ni zvykali, je blbost, tvrdí psycholog

2. březen 2020

„Existují dva druhy nevěry: opustit a odpustit. Každopádně je to symptom toho, že ve vztahu něco hapruje,“ upozorňuje párový terapeut Jan Vojtko.

„Vždycky lidem říkám, že to, že mi byl někdo nevěrný, nebo že já byl nevěrný, ještě neznamená, že původní vztah musí skončit. Nevěra není zabijákem vztahu. To je mýtus,“ upotorňuje Jan Vojtko v Blízkách setkáních.

Svatba

„Nevěra byla, je a bude. Dá se přežít a dá se zvládnout. Doporučuju zkusit nevěru úplně neřešit, jen s nějakejma blízkejma. Poplakat si, zanadávat…. Je důležitý si tou nevěrou projít a zjistit, proč se to stalo. Finální rozhodnutí ale dělejte sami.“

Sliby se mají dodržet  

„Pokud mám sexuálně otevřený vztah, tak je všechno v pořádku. Nikdo nemá právo mi říkat, jak mám žít. Ale pokud žiju monogamní vztah, tak nevěra být nemá. Když něco slíbím, tak to mám umět dodržet. Říkat Zvykejte si na nevěru! je blbost.“ 

A pokud k ní přesto dojde? „V mém světě párového terapeuta by bylo ideální přijít za tím druhým a říct: Hele, něco se stalo! Ale kdo to dělá?“ ptá se Jan Vojtko moderátorky Terezy Kostkové.

Co je současným objevem psychologie? Jaké jsou fáze párového vztahu? Je rozdíl mezi tolerancí a respektem?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související