Není nad tvarůžek!

I tentokrát jsme si pro vás nachystali jeden z receptů, který jsme odvysílali v rámci pořadu U stolu v sobotním vydání Hosta do domu, které bylo věnováno této "voňavé" pochoutce.

Počátky průmyslové výroby tvarůžků jsou spjaty s Lošticemi a povozníkem Josefem Wesselsem, který zde založil manufakturu. Tato byla přeměněna v prosperující továrnu jeho synem Aloisem, který se stal záhy jejich největším producentem. Dodnes se zde vyrábějí tvarůžky za dodržení původní receptury a technologie rodiny Wesselovských.

Logo

A jak se tvarůžky vyráběly? Tvaroh zbavený syrovátky v "tužáku" neboli "tvaružníku", ten se pak prohnětl se solí a někdy i s kmínem (rukama nebo i nohama v dřevěných velkých kádích).Směs se uložila do dřevěných sudů. Pak ženy "pleskačky" daly tvarůžkům tvar "pleskáním" v rukou. Později se začaly používat dřevěné ruční formy zvané "luskačky". Vytvarované sýry se ukládaly na šindele a ty se kladly na dřevěná lešení, až tam za několik dní při normální teplotě oschly. Každý den se přerovnávaly. Oschlé syrečky se omývaly v osolené vodě a pak dávaly do beden s děrovaným dnem, kde odkapaly. Odtud se štosovaly do "kastlí" či "kysní", kde za přístupu teplého vzduchu zrály, zase se několikrát přehazovaly a pak po třetím přerovnání rolovaly do ruliček a ukládaly do tmavého sklepa. Od roku 1900 se vyrábí tvarůžky i jako tyčinky.

Logo

Smažené tvarůžkové koule

Suroviny: 4 bílky, 25 dkg tvrdého sýra, 12 dkg tvarůžků, 4 dkg strouhanky, pepř, paprika, sůl.

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh, promícháme jej s nastrouhaným sýrem a nastrouhanými tvarůžky (pokud jsou moc měkké, necháme je nějakou dobu tvrdnout v chladničce), strouhankou a okořeníme podle chuti. Z těsta vytvoříme asi 3 cm silné válečky, které rozkrájíme na dílky a formujeme kuličky. Sýrové kuličky obalíme ve strouhance a smažíme. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

autor: name