Nemusíte být pořád ve všem nejlepší. Zvolněte, radí psychiatr

25. září 2020

„Období jarní karantény nazývali moji pacienti Bezčasí,“ ohlíží se zpět na počátku druhé vlny psychiatr Martin Anders v Blízkých setkáních.

Jako řešení radí podívat se na další období boje s pandemií jako na věc, která je časově omezená. „Není to napořád, jednou to skončí. Zkuste to vzít tak, že je to pohled do jiné časové dimenze. Ukazuje nám to, že věci jdou dělat jinak. Vše není o výkonu a stresu. Nemusíte být pořád ve všem nejlepší, nemusíte pořád vše stíhat," vysvětluje psychiatr Tereze Kostkové.

Bezčasí

„Některým lidem se výrazně ulevilo, když se vyprázdnily ulice, zmizel pracovní tlak, potřeba podávat výkony, nebyly žádné termíny. Pacienti tomu říkali období Bezčasí. Velká většina lidí to ale prý nese hůř.

„Lidé se musí adaptovat na nezvyklé podmínky, nemají své životy pod kontrolou, mnoha z nich hrozí existenční nejistota. Velmi silný rizikový faktor je osamělost. Jsou lidé, kteří ji vítají, ale těch není mnoho. Ti co samotou trpí, bývají více psychicky nemocní, mají kratší život, častěji jsou nemocní. Být s lidmi je velmi důležité," radí Martin Anders.

Kolik lidí v Evropě trpí duševní poruchou? Jaké situace jsou pro lidi stresové? V jaké fázi je reforma psychiatrické péče?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související