Nebezpeční manipulátoři vypadají zpočátku jako ideální partneři, vyvrací mýtus policejní psycholožka

10. červen 2020

Jak poznat manipulátora, když na začátku vztahu je to krásné a romantické? „Na to návod neexistuje. I proto, že máme růžové brýle,“ varuje Ludmila Čírtková.

„Právě proto, že nás dokáže člověk okouzlit, mu začínáme důvěřovat. Platí zásada, že nebezpeční manipulátoři mají tzv. dvojí tvář. Dokážou hrát takřka dokonalé partnery a teprve během vztahu se projeví jejich pravá podstata.“

Existuje mýtus, podle kterého si za domácí násilí může oběť sama, protože nesprávně odhadla partnera. „V tom je ale problém, protože nebezpeční manipulátoři na začátku vypadají jako ideální partneři,“ upozorňuje v Blízkých setkáních psycholožka.

Varovné signály

Když je násilníkem žena

Přesto není třeba rezignovat, ale pořádně otevřít oči a začít si všímat určitých věcí. „Je to snaha partnera urychlit vztah, to znamená naléhání na sestěhování, na svatbu i na potomka. Vysvětluje se to tendencí mít vztah pod kontrolou.“

Dalším varovným signálem je alergie na slůvko ne. „Naučíte se, že odporovat je nebezpečnou strategií.“ Na povrch vyplouvá i žárlivost. „Z pohledu žárlivce mu žena patří, a to se vším všudy.“ Funguje to i obráceně, kdy násilníkem je žena.

Když je násilníkem žena

„Partnerka bývá povahově hodně nápadná. Objevují se tam hysterické projevy, není blokovaná studem a předhazuje partnerovi, že je smutná.“ Oběť se nejdřív snaží vyhovět. Ve druhém stadiu si myslí, že když se bude snažit, tak to bude lepší.

„A v tom třetím: snažím se, ale je to čím dál horší. A to už znamená zlom, kdy se otevírá cesta k ukončení vztahu,“ uzavírá téma soudní znalkyně.

Je lepší násilnický táta než žádný táta? Co si z domácího násilí odnášejí do života děti? Existuje kód zla? Je pravda to, co o násilí vídáme v televizních seriálech?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související