Na terapii by se nemělo chodit jako k lékaři. Ale jako do posilovny, říká psycholog Pavel Pařízek

29. duben 2022

V roce 2020 založil projekt #delamcomuzu, který sdružoval terapeuty poskytující zdarma psychologickou pomoc pracovníkům první linie. Proč mají hasiči, policisté nebo zdravotníci největší problém říct si o pomoct? Proč poskytoval terapii i ze skříně? Jak podle něj vypadá první pomoc duši? A jak konkrétně v současnosti pomáhá uprchlíkům?

„Nečekal jsem, že se v té době začne ozývat tolik lidí, ale jsem rád. Přesto víme, že lidé jako hasiči, policisté nebo zdravotníci mají největší problém říci si o pomoc. Je to mezi nimi stále obrovské stigma,“ vysvětluje psycholog Pavel Pařízek.

„V těchto náročných profesích je také velký výskyt alkoholismu. Snaží se ulevit si od stresu. U nás stále panuje obava o to, aby nebyli považováni za slabochy, kteří nejsou schopni vykonávat své povolání.

„Takže i když mají v práci psychologa, nejdou k němu, aby je někdo neviděl,“ tvrdí Pařízek. „V našem spolku Terapie.cz se obecně snažíme o to, aby se na terapii nechodilo jako k lékaři. Ale v rámci prevence. Třeba jako do posilovny,“ uzavírá psycholog.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.