Mým snem je, aby mě někdo naučil šachy. Hraju i v metru, vypráví skladatel Ondřej Soukup

9. prosinec 2022

Jaký mají šachy význam v osobním životě hudebníka Ondřeje Soukupa? A přivedla ho na dráhu hudebníka náhoda, nebo to byl promyšlený tah? Poslechněte si záznam Blízkých setkání s Terezou Kostkovou. Skladatel vzpomíná i na spolupráci s Karlem Gottem. „Některé písničky bych dnes napsal jinak,“ svěřuje se na Dvojce. Za profesní výzvu považuje muzikálové zpracování Čapkova díla Věc Makropulos, které uvádí Východočeské divadlo v Pardubicích. 

Vášní skladatele a hudebníka Ondřeje Soukupa jsou kromě hudby šachy. „Hraju všude. I v metru,“ svěřuje se v Blízkých setkáních. Hraje ve volných chvílích přes aplikaci. „Když prohraju, zlobím se,“ přiznává. „Mým snem je, aby mě to někdo naučil.“

Mají šachy nějaký vliv na jeho osobní život a kolik náhod jej ovlivnilo? V pubertě jsem se do hudby zamiloval. Ale bylo několik náhod, které mě přivedly na konzervatoř a k profesi hudebníka, svěřuje se moderátorce Tereze Kostkové na Dvojce.

Některé písničky by zněly jinak

Až do té doby totiž nic nenasvědčovalo tomu, že by Soukup hudbu mohl mít jako povolání. Maminka byla lékařka, vysvětluje. Za významnou považuje spolupráci s Karlem Gottem. Jeho přínos byl v tom, že přinesl první impulz, popisuje spolupráci s legendární hvězdou.

Svěřuje se, že některé písničky by s odstupem času napsal jinak. Čím je člověk starší, tím má víc zkušenosti, naznačuje. Podle Soukupa je při tvorbě vždy dobré se poradit s hudebními přáteli nebo ostatními odborníky. Ale moc si do toho kecat nenechám, směje se.

Ráno zítřejší bude moudřejší

Ondřej Soukup také napsal hudbu k písni Ráno zítřejší bude moudřejší, kterou s Bárou Basikovou a Jakubem Hübnerem nahrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Jakuba Žídka. Text k písni napsal moderátor Muzikál expresu Michael Prostějovský. Nahrávka vzikla v koprodukci se stanicí Český rozhlas Dvojka. Poslechněte si.

autoři: Tereza Kostková , juk

Související