Musela žít s bývalým manželem a jeho milenkou. Jejich dcera pak spáchala sebevraždu. Příběhy slavných: Hana Vítová

31. březen 2017

O jednom prokletém hereckém osudu s Janou Štěpánkovou a Zdeňkem Hruškou.

Hvězdou Osvobozeného divadla se stala v 17 letech. Hvězdou filmu Peníze nebo život (1932) v 18. Vedle Ljuby Hermanové. Obě proslavila píseň Život je jen náhoda, kterou za ně paradoxně někdo přezpíval. O rok později se Vítová vdala. Za největšího kabaretního milovníka 20. let Járu Pospíšila.

Dvě nešťastná manželství

Kvůli němu odešla do Olomouce. Po 15 měsících ale přišel rozvod a Vítová se vrátila k V+W a k filmu. V roce 1940 se vdala podruhé. Za herce, právníka a filmového kritika Bedřicha Rádla. Oficiálně manželství trvalo 15 let, ale dobrého v něm bylo pomálu. Tedy kromě narození dcery Bedřišky.

Z Nočního motýla Noční můra

Co nevycházelo v soukromí, to si vynahrazovala jinde. Zažívala léta slávy. S Oldřichem Novým hrála u něj v divadle i před filmovou kamerou. Na počátku roku 1941 natočila už svůj 47. film Noční motýl. Jenže „německý“ (hrála v něm jako Hanna Witt). Po válce jí to stálo kariéru.

Příběhy slavných: Oldřich Nový

Oldřich Nový - 40. léta

Hvězdu z něj udělala okupace. Stejně jako skutečného hrdinu, když se odmítl rozvést se ženou-židovkou a musel do transportu. Odpykal si to i za komunismu. Legenda předválečného a válečného filmu, herec, režisér, scénárista, dramaturg Oldřich Albín Nový.

Sebevražda Bedřišky

Přestala dostávat nabídky k práci, rozpadlo se jí manželství. A protože neměla kam jít, žila v jedné domácnosti se svým bývalým manželem a jeho milenkou. Největší tragédie ji ale teprve čekala. V 60. letech její tehdy 18letá dcera Bedřiška spáchala sebevraždu z nešťastné lásky k Jiřímu Suchému (který to ale netušil).

Zemřela opuštěná

V 70. letech ji pak autonehoda vyřadila na sedm let z „normálního“ života. Ochrnula na jednu nohu. Po smrti R. A. Dvorského, se kterým se sblížili, propadla alkoholu a žila opuštěně. Před kamerou se objevila už jen jednou. V roce 1986, kdy zpívala Život je jen náhoda. O rok později v 73 letech zemřela.

autoři: lup , Ivan Němec
Spustit audio

Související