Její texty obstojí i jako poezie. Příběhy slavných: Zuzana Navarová

27. červenec 2018

V bulváru se o ní nepsalo. Těžko se dala zařadit do nějaké žánrové kategorie. Ve své době patřila Zuzana Navarová k našim nejvýraznějším zpěvačkám. Účinkují: Otakar Brousek ml. a Šárka Vaculíková.

Svou hudební dráhu začínala v Hradci Králové, odkud koncem 70. let odešla do Prahy studovat španělštinu a češtinu. A tady došlo k zásadnímu setkání. Se Zdeňkem Vřešťálem a Vítem Sázavským založila skupinu Nerez. Její texty bývaly řazeny do vzácné skupiny písňových textů, které obstojí i bez hudby, jako poezie.

Tři desky, a dost...

Skupina Nerez se výrazně prosadila v roce 1982 díky účasti na folkovém festivalu Porta, kde získala hlavní cenu. O dva roky později vychází Nerez první singl s písněmi Tisíc dnů mezi námi a Za poledne. Za další dva roky je na světě album Masopust. Kritika nešetřila chválou a posluchači ho přijali s nadšením.

V druhé polovině 80. let už byla Nerez pojmem a Zuzana Navarová uznávanou umělkyní. Vychází druhé album Na vařený nudli. Kariéra Nerezu vrcholí v roce 1990 třetí deskou Ke zdi. Recenze opět srší superlativy. Žádné další album už nebylo. Zuzana Navarová v jednom z rozhovorů řekla: „Můj sňatek s Nerezem trval 15 let. Dostavila se celková únava. Hromadila se dlouho. Už nás dohromady nic nenapadalo, a tak jsme si řekli, že bude lépe když si odpočineme.“

O jejím soukromí se moc nevědělo

Co se týče privátního života, Zuzana Navarová nikdy příliš sdílná nebyla. Jejímu kubánskému manželovi Luisovi, kterého potkala při své cestě ještě za studií, nedělalo zdejší odlišné klima dobře, a tak se nakonec vrátil domů. Na přebalech pozdějších desek je uvedena jako Zuzana Navarová d.T. To znamená de Tejada, je to příjmení po jejím manželovi.

V roce 1992 si, ještě coby členka Nerezu, splnila dávný sen: zazpívat si kubánské písně. Dává dohromady příležitostné hudební těleso Caribe Jazz Quintet, a nahrává své sólové album Caribe. Po 15 letech intenzivního psaní, skládání a koncertování s Nerezem se cítila autorsky vyčerpaná. Na větší část 90. let se odmlčela. Nabírala síly, a koncem 90. let zahájila novou etapu své tvorby se skupinou KOA. Mezitím se věnovala producentské činnosti, uvedla ve známost romskou zpěvačku Věru Bílou a skupinu Kale, jejichž alba produkovala.

Nebe nepočkalo

Koncem 90. let se Zuzana Navarová k radosti publika opět objevuje na scéně s KOA v mezinárodním složení. Mimochodem, KOA je exotický strom, jehož dřevo se užívá k výrobě hudebních nástrojů. KOA se uvedla albem Skleněná vrba. Zuzana přestala kouřit, pít alkohol a kávu, které nahradila zeleným čajem, začala se zdravě stravovat, cvičit taj-či a celkově vedla klidný a prostý život.

V roce 2004 hostuje na albu Karla Plíhala Nebe počká. Ale nepočkalo. Ještě v listopadu koncertuje s kapelou po klubech. O několik týdnů později, 7. prosince 2004 přichází pro většinu fanoušků šokující zpráva: Zuzana Navarová podlehla ve 45 letech rakovině.

autor: zk
Spustit audio