Uhlazený slušňák Butch Casssidy, který neuměl střílet. Příběhy slavných: Paul Newman

20. červenec 2018

Na vojáka moc malý. Na drsňáka moc slušný. A přece... Tenhle bystrý, vtipný a sarkastický chlap se snažil všechno to, co od života dostal, zase smysluplně vrátit. Až na ty ženský...

Paul Newman (*1925) se narodil imigrantům, kteří do USA přišli z Uher. Otec byl německý Žid, maminka Slovenka. Rodina provozovala podnik se sportovními potřebami. Není divu, že Paul chtěl hrát americký fotbal. Jenže na střední měřil jen 160 cm a vážil 44 kg. Přihlásil se tedy k námořnictvu.

Mrňavý, barvoslepý střelec

Chtěl být pilotem, ale ukázalo se, že je barvoslepý. Na důstojníka byl malý, a tak budoucí Butch Casssidy prodělal výcvik na radistu a střelce na torpédových bombardérech. Radista byl prý slušný, střelec nic moc. Paradox.

Na vojně ale o 13 cm vyrostl. A když ho v roce 1946 propustili z armády, zkusil to tedy s fotbalem. Jenže kvůli bitce v týmu skončil i tady. Nakonec bez kariéry, bez domova a s těhotnou manželkou Jacqueline Witteovou se rozhodl získat diplom na katedře činohry Yaleovy univerity.

Uhlazený slušňák, co střídá ženy

Tvrdě na sobě pracoval. Bydleli už v New Yorku, čekali druhé dítě. Každé ráno si oblékl jediný slušný oblek a vyrazil na Manhattan obrážet konkurzy a inzeráty. Pak do večera prodával encyklopedie. Zaskakoval v malých rolích. Pokoušel se hrát drsňáka, ale působil jako uhlazený slušňák.

Narodily se mu další dvě děti. Celé dny pracoval na Manhattanu. Sháněl kšefty nebo popíjel s přáteli. Znovu se zamiloval. Do herečky Joanny Woodwardové. Při natáčení filmu Dlouhé horké léto v Louisianě spolu počali dítě. To už byl rozvedený. Joanna ale potratila. Až později spolu měli dceru.

Drogy a chodníky slávy...

Joanna získala úplně první hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy (1960). Paul si na ni musel 20 let počkat. Nezahálel. Vlastně z legrace založil firmu na domácí zálivku Newman’s Own. Taky Nadaci Scotta Newmana pro drogově závislé (s drogami měl problémy jeho syn).


Účinkují: Jan Vondráček a Oldřich Vlach
Napsala: Karolína Opatřilová
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

Sám propadl závislosti na závodních autech. Taky prý hodně pil pivo, ale ne dost na správného alkoholika. Veřejně se vyjadřoval k rasové diskriminaci nebo k válce ve Vietnamu. Pro děti s rakovinou otevřel tábor. A sám na karcinom plic zemřel. Bylo to 26. září 2008.

Poslouchejte od pondělí 25. do pátku 29. ledna. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných pak v iRadiu.

autoři: lup , Karolina Opatřilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.