Miluji rozhlas. Bez rádia bych nemohla existovat, vyznává se herečka Daniela Kolářová

6. duben 2023

Její jméno je mezi nominovanými na Neviditelnou herečku století. Jaké byly její rozhlasové začátky? „Říkala jsem si, že dostanu text, přečtu ho a bude to. Že to nemůže být nic složitého,“ směje se dnes herečka. Toužila po některých rolích? Má raději tragédie, nebo komedie? Byla na divadle dlouho „naivkou“? A která z rolí pro ni byla zlomová? Má ráda hrabání v hlíně? Co nového chystá?

Práce před mikrofonem je složitá disciplína. „Netušila jsem, že se text napřed přečte, pak se jde k mikrofonu a nakonec nastává trestný poslech, kdy člověk slyší, jak špatně mluví a jaké dělá chyby. Plus připomínky režiséra,“ vzpomíná herečka. „Je to nová disciplína. Jiná než na divadle.“

V dětství trávila Daniela Kolářová při poslechu dlouhé chvíle. „Poslouchala jsem hry a pohádky a nevnímala nic jiného. Když rodiče šli do divadla, tak já si pouštěla večerní pořady. Seděla jsem u toho vždycky absolutně soustředěná a poslouchala opery a operety. Znala jsem miliony árií.“

S rozhlasem žije Daniela Kolářová dodnes. „Miluji rozhlas a bez rádia bych nemohla existovat. Jsem na něm odrostlá. Je to moje hlavní médium. Ráno vstanu a pustím si rádio. Bez něj bych si vůbec nedovedla představit život,“ uzavírá v Blízkých setkáních z Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.