Miloš Forman. Měl tři manželky, čtyři syny a dva Oscary za režii

„Člověk musí snít vždycky výš, než na co má,“ říkával Miloš Forman a on se tímto mottem řídil bezezbytku.

Díky tomu natočil film Přelet nad kukaččím hnízdem, za který dostal pět Oscarů ve všech hlavních kategoriích. V historii to byl teprve druhý snímek, kterému se to povedlo. Za film Amadeus získal osm Oscarů a Forman je tak řazený mezi nejlepší režiséry, co kdy v Hollywoodu natáčeli.

Do emigrace odjel hned po vstupu vojsk

Kvůli kariéře za velkou louží musel ovšem opustit Věru Křesadlovou a své dva syny, dvojčata Petra a Matěje, kteří zůstali po jeho emigraci v roce 1968 v Československu.

Odjel tam, když mu zavolal Ivan Passer, že hranice Československa přejely ruské tanky. Společně si v Americe pronajali malý domek, ve kterém bydleli, a díky Ivanu Passerovi se dostal také z psychických problémů, když za něj jeho kolega chodil k psychiatrovi.

V Praze má své náměstí

Miloš Forman natočil v USA ještě řadu dalších filmů, například Goyovy přízraky, Muž na měsíci, Vlasy. V roce 1995 se potkal s Martinou Zbořilovou, která se stala jeho asistentkou při natáčení filmu Lid versus Larry Flint. V roce 1998 se jim narodila dvojčata Andy a Jim a společně žili spokojeně až do jeho smrti.

Miloš Forman zemřel v rodinném kruhu ve svých 86 letech. Dnes je po něm pojmenováno prostranství na Praze 1 před hotelem InterContinental jako Náměstí Miloše Formana.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související