Úžasné životy: Režisér Miloš Forman podle operního pěvce Štefana Margity

25. duben 2021

Fenomenální, jedinečný, pracovitý. Nejčastější slova, která jsou slyšet na adresu režiséra Miloše Formana. Ne jinak o něm mluví i operní pěvec Štefan Margita.

Právě v dubnu to jsou tři roky, kdy legendární Forman zemřel. Zanechal po sobě rozsáhlou a kvalitní tvorbu, kterou po generace obdivuje celý svět.

„První setkání s Milošem Formanem bylo ještě v Košicích, kdy jsem slyšel toto hvězdné jméno a viděl film Hair, tedy Vlasy. Snímek mě naprosto okouzlil, byl jsem v šoku a nikdy by mě v životě nenapadlo, že jednou toho Pána režiséra já potkám a jednou tenhle Pán režisér přijede na moje představení do Metropolitní opery v New Yorku,“ říká Štefan Margita. „Podruhé jsem byl v úžasu, když jsem nastoupil do Národního divadla a tehdy nám dali vstupenky na film Amadeus. Promítání bylo na Václavském náměstí. Vzpomínám si, jak jsem vyšel z kina a nemluvil,“ dodává.

Forman měl vždycky jasnou představu

Formany filmy se vždy vyznačovaly kvalitou, detailně propracovanými záběry, jedinečnou hudbou a skvělým hereckým obsazením.

„Miloš Forman vždy věděl, co chce natočit. Nikdy nebyl typ režiséra, který by tvořil až ve chvíli, kdy jsou herci na place. On měl svou myšlenku, on věděl, jak co má vypadat, byl údajně vždy skvěle připravený. A navíc přesně věděl, koho může do konkrétní role obsadit. To bylo jeho obrovské vítězství. Stejně jako jeho vkus. Nikdy nikdo nemůže říct, že Forman natočil něco nevkusného. V žádném filmu jsem nic takového nezažil,“ říká dál Margita.

Co Formana dojímalo

„Mám rád věk, ve kterém je člověk nejvíc bezbranný. Snad mě to víc dojímá než jiné osudy. Svět kolem nás je dost neosobní a ve své neosobnosti krutý a mě dojímají příběhy těch, kteří se mu nedovedou dost dobře bránit, a to jsou mladí lidé a staří lidé. Nějak mě moc nedojímají historky těch, kteří si své účty dokážou vyřizovat sami nebo kteří se dovedou více či méně směle bránit a vítězit. Možná jsem sentimentální, ale mně se líbí, když můžu být lidským osudem dojímán,“ uvedl před lety sám Miloš Forman.

Pašerák

S režisérem se operní pěvec sblížil v New Yorku. Právě tam Margita vystupoval v Metropolitní opeře, a jelikož režisér zatoužil vidět Zlato Rýna v jeho provedení, rád přijal pozvání. Opera tehdy byla podle Margity na nohou. A dokonce se speciálně pro hvězdnou návštěvu objednávalo české pivo. „Já jsem to pivo sehnal, schoval jsem ho do tašky, kde jsem měl noty, a propašoval ho do opery,“ vzpomíná se smíchem Margita poukazující na skutečnost, že pití alkoholu je v opeře zakázané. Forman mu záhy nabídl tykání.

Obdiv

„Miloš Forman se choval jako kamarád, a byl bych rád, kdybych mohl říct, že to byl můj kamarád. Byl to spíš člověk, kterého obdivuju a velice si ho vážím, takže bych si netroufl vůbec říci, že to byl náš kamarád. My jsme ho poznali díky jeho ženě Martině. Ta se o něj úžasně starala, myslím, že ho dodnes miluje a tak krásně o něm mluví. Stejně jako děti. Myslím, že ten jejich vztah byl úžasný,“ prozrazuje dál Štefan Margita.

Spustit audio

Související