Meteor o vyhynutí mamutů, ultramaratoncích a hubnutí Země

9. listopad 2019

Poslechněte si:

  • 01:29 Vyhynuli mamuti pádem planetky do Grónska?
  • 16:23 Jak byla změřena rychlost světla?
  • 21:30 Je zdravé běhat ultramaratony?
  • 30:16 Lze naučit ptáky zpívat?
  • 39:43 Přibývá Země na váze?

Vyhynuli mamuti pádem planetky do Grónska?

Model mamuta v muzeu v kanadské Victorii

Dinosauři vyhynuli kvůli pádu planetky na Zemi před 65 miliony let. Málokdo to zpochybňuje. Ale myšlenka, že by i mamuti z naší planety zmizeli po pádu planetky před 12 700 roky, je považována za nanejvýš odvážnou. Přesto byl loni nalezen v Grónsku kráter, jehož existenci potvrdil český astronom prof. Jaroslav Klokočník pomocí gravitační družice GOCE.

Fyzik Günter Kletetschka navíc přišel s důkazem, že na Šumavě i jinde na severní polokouli, jsou ve vrtech z jezerního dna malé kuličky – zbytky železného meteoritu. Oba vědci v Meteoru vysvětlovali, proč věří hypotéze o vyhynutí mamutů po pádu planetky.

Jak byla změřena rychlost světla?

Laserový paprsek může posloužit i jako součást hudebního nástroje

Představte si, že máte za úkol změřit rychlost světla a k dispozici k tomu máte jen lucernu. Takový pokus proběhl roku 1667 a byl neúspěšný. Světlo se pohybuje tak rychle, že to bylo neměřitelné. Naštěstí přišel jeden mladý Dán se skvělým nápadem.

K měření rychlosti světla využil pohyb jupiterových měsíců. Sice byl jeho výsledek nepřesný, ale řádově seděl. A znamenal velký skok ve fyzice. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Je zdravé běhat ultramaratony?

Běh

Závod na 100 km. Závod, kdo uběhne více km za 24 hodin. Nebo kdo uběhne 1000 km! Všechny tyto nadlidsky dlouhé běhy se nazývají ultramaraton. Vědci zkoumali, zda ultramaratonci nepřeceňují své síly a neničí si tímto extrémním sportem zdraví.

Fyziolog František Vyskočil podrobně popsal, co se děje v těle člověka při takovémto náročném pohybu, i jaké to má dlouhodobé důsledky? Zoceluje ultramaraton lidské tělo, nebo ho devastuje?

Lze naučit ptáky zpívat?

Logo

Vědci předvedli experiment jako z říše sci-fi. Pomocí viru infikovali mozek, který změnil činnost určitých buněk. Díky tomu dokázali pomocí jednoduchých světelných signálů naučit ptáky zpívat.

Šlo o malá ptáčata, která nikdy před tím neslyšela dospělého jedince. Uměle naučený „ptačí jazyk“ tak vzala za svůj. Dokáží vědci tuto metodu vyvinout v užitečný nástroj i pro člověka? Pomohlo by to například při učení cizích jazyků?

Přibývá Země na váze?

Naše planeta na dlani

Přibývá Země na váze? Proč by měla, že? Vše, co se na naší planetě děje, na ní zůstává. Pokud vybuchne sopka, ubude materiál z nitra Země, ale ocitne se na povrchu. Nula od nuly pojde.

Tento zákon zachovávání hmoty by platil, pokud by zeměkoule byla izolovaným tělesem, kolem kterého by nebylo nic. Jenže žijeme na planetě, kterou okolní vesmír ovlivňuje. Na Zemi něco padá a něco jiného z ní uniká.

O co jde, a co z toho má navrch, to jsme se dozvěděli v knize 100+1 Záludných otázek z astronomie, kterou vydalo nakladatelství Aventinum. Spoluautor knihy Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária v Brně odpovídal na doplňující otázky.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související