Meteor o stopách letadel, umělé radioaktivitě a nejnohatějším živočichovi

15. leden 2022

Poslechněte si:

  • 01:20 Jak na obloze vznikají stopy letadel?
  • 12:35 První umělá radioaktivita
  • 18:43 Proč je vesmír prázdný?
  • 28:45 Který živočich má nejvíce nohou?
  • 42:03 Jak se dokáží včely ubránit sršni?

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Jak na obloze vznikají stopy letadel?

Letadlo na obloze

Dnešní civilizace využívá mohutně leteckou dopravu a nebe je „počmárané“ stopami letadel stále více. Šíří se o nich řada nesmyslů, takže jsme se v Meteoru s dr. Janem Havlíkem z Ústavu organické chemie a biochemie AV věnovali tomu, jak stopy vznikají.

Jde to zcela bez chemie. K vysvětlení nám postačí fyzika. Hlavní příčinou je, že velmi chladným, v podstatě zmrzlým, vzduchem prolétá velmi horký motor. Vodní pára ve vzduchu začne kondenzovat.

Zajímavé je, že v některých případech mohou letadla vytvořit mrak nebo naopak při průletu mrakem ho jakoby „gumují“.

První umělá radioaktivita

Marie Curie-Skłodowská a Pierre Curie ve své laboratoři v Paříži

Hliník je běžným materiálem, který má pro člověka mnohé využití. Přesto přinesl před 88 lety obrovské překvapení. Francouzští fyzici Irène a Fréderic Joliot-Curieovi ozařovali hliníkovou desku částicemi alfa a studovali pozitrony, které srážkou vznikají.

Svůj přístroj ale před obědem nevypnuli zcela a po návratu zjistili, že z hliníku vycházejí i další částice. Objev umělé radioaktivity byl na světě! Hned druhý rok si vysloužili Nobelovu cenu. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Proč je vesmír prázdný?

Astronaut

Máme pocit, že když jsme obklopeni tvrdými věcmi, jako jsou nábytek, domy, skály, že hmota je něco pevného a odolného. Jenže všechno se skládá z atomů. Kdyby mělo jádro atomu velikost pomeranče obíhaly by ho elektrony ve vzdálenosti několika kilometrů.

Hmota je tedy neobyčejně prázdná! Náš posluchač Vít Ryšánek napsal několik básní, které se hmotou a vesmírem zabývají. Svůj komentář básním v Meteoru přidal prof. Petr Kulhánek z ČVUT.

Který živočich má nejvíce nohou?

Pokud vás napadla jako první stonožka, musíme vás zklamat. Tento živočich má obvykle nohou mnohem méně. Existují ale i mnohonožky, které mají oproti stonožkám kulatý průřez těla a ty mohou mít stovky nožiček.

Vědci teď zkoumali mnohonožky žijící v podzemí a našli  mnohonožku, která má více než tisíc nohou. Přesné číslo i okolnosti zajímavého objevu přiblížil biolog prof. Jaroslav Petr.

Jak se dokáží včely ubránit sršni?

Ve včelím úlu žijí desetitisíce včel. Mají rozdělené funkce a dobře své bydliště hlídají. Jenomže sršeň, to je nepřítel mnohem silnější a agresivnější. Dokáže pozabíjet stovky včel. V boji jeden na jednoho nemá včela šanci.

Včely proto přišli s úžasnou taktikou kolektivní obrany, díky které vetřelce doslova uvaří teplým vzduchem. Píše o tom nová kniha nakladatelství Grada s názvem Včely medonosné a jejich tajemný život v lese. Pro Meteor čte Jan Teplý.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související