Meteor o černé díře, ukládání energie a zdivočelých muflonech

1. červen 2024

Poslechněte si:

  • 01:09 Čím překvapila černá díra z Kentaura?
  • 12:19 Revoluční lékařská kniha
  • 17:44 Lze uložit energii do země?
  • 24:33 Riskantní seskoky zvířat
  • 33:50 Proč se u nás daří muflonům?
  • 44:23 Čáp Venda zažije kroužkování

Hovoří astrofyzik Petr Kulhánek, geolog Leo Eisner nebo zoolog Jan Andreska. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy biologa Jaroslava Petra Desatero pohybů čte Lucie Juřičková.

Čím překvapila černá díra z Kentaura?

Kvasar poháněný černou dírou

Už počátkem šedesátých let se podařilo objevit záhadné objekty – kvasary. Název je zkráceninou z „kvazistelární“ neboli „jakoby hvězdný“ objekt. Na první pohled se zdálo, že jde o hvězdy, ale když se povedlo změřit jejich obrovskou vzdálenost, bylo jasné, že žádná hvězda není schopna produkovat tak enormní množství energie. Dnes víme, že jde o mladé galaxie, v jejichž středu sídlí černá díra. Astrofyzik prof. Petr Kulhánek z ČVUT v Praze ale popsal případ kvasaru ze souhvězdí Kentaura, který se teoriím vzpouzí. Co je špatně?

Revoluční lékařská kniha

Plíce

V roce 1543 vyšly hned dvě významné publikace: v únoru spatřilo v Norimberku světlo světa dílo Mikuláše Koperníka O obězích nebeských sfér, druhou z „biblí vědy“, dotištěnou 1. června 1543 v Basileji, napsal osmadvacetiletý vlámský lékař Andreas Vesal, latinsky Vesalius. Kniha se jmenovala Sedm knih o stavbě lidského těla. Měla 663 stran formátu zhruba A3, obsahovala jedenáct obrazových tabulí a asi tři stovky dalších ilustrací. Vesalius ve svém díle opravuje přes dvě stovky Galénových omylů, naproti tomu řadu jiných ještě nerozpoznal. Šlo o přelomové dílo a Vesalius je zván „prvním anatomem“. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Lze uložit energii do země?

Větrná elektrárna

Když fouká vítr nebo svítí sluníčko, jedou elektrárny využívající obnovitelné zdroje na plný výkon. A to i když není pro vyrobenou energii využití. V takové situaci by bylo výborné ji někam uložit a když přijde bezvětří nebo noc, tak si ji zase vyzvednout. Existují například přečerpávající elektrárny, ale hledají se i další možnosti. Geolog Leo Eisner představil nový způsob, který se testoval v Texasu – ukládání energie do horniny, a to pomocí jejího natlakování vodou. Jak to funguje?

Riskantní seskoky zvířat

Kachnička karolínská

Americká kachnička karolínská hnízdí v dutinách starých stromů. Naklade tam vysoko nad zemí mimo dosah většiny nepřátel až patnáct vajec. Vylíhlá mláďata rodiče nekrmí; shánějí si potravu sama, a proto musejí hnízdo co nejdřív opustit. Matka na ně čeká pod stromem a láká je k vyskočení z hnízda naléhavým voláním. Kachňata váhají, ale nakonec vyšplhají do vstupního otvoru a vrhnou se do prázdnoty. Zvládnou bez zranění pád z výšky až dvaceti metrů. Jací další živočichové provádějí riskantní seskoky? Popisuje je biolog prof. Jaroslav Petr ve své knize Desatero pohybů, kterou vydává nakladatelství Dokořán a v Meteoru z ní čte Lucie Juřičková.

Proč se u nás daří muflonům?

Muflon (ilustrační foto)

Možná jste v některé zoologické zahradě viděli muflony. Jde o zvířata, která žijí i v naší krajině. Mají pozoruhodnou historii. Jde totiž původně o ovce chované na středomořských ostrovech. Jenže tyto ovce ze zajetí utekly a zdivočely. Změnily se, znovu se dostaly k člověku a začaly být chovány v oborách. Muflony nám v Meteoru představil zoolog Jan Andreska. Víte, že jejich rohy nejsou z kostí?

Čáp Venda zažije kroužkování

Kroužkování čápů

Po mnoho desetiletí bylo kroužkování jediným způsobem, jak se dozvědět o pohybu ptáků po krajině. Až kroužkování odhalilo, že některé druhy dokáží putovat na obrovské vzdálenosti. Platí to i pro čápy. Dnes je možné dávat ptákům čipy, ale klasické kroužkování pokračuje. Přesvědčí se o tom čáp Venda v podání Jiřího Lábuse. Situaci komentuje v Meteoru ornitolog Zdeněk Vermouzek.

Seriálem podporujeme velké celoevropské sčítání čápů bílých a národní sčítání čápů černých. Zapojte se do sčítání čápů bílých na cap.birdlife.cz a černých na avif.birds.cz.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.