Meteor o rybě, co se pozná v zrcadle, slunečních skvrnách a chilli papričkách

Chilli je koření i lék (ilustrační foto)
Chilli je koření i lék (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Poslechněte si:

  • 01:18 Propaganda v sociálních médiích
  • 16:17 Kdo objevil sluneční skvrny?
  • 20:48 Pozná se ryba v zrcadle?
  • 33:13 Cesta do středu Země
  • 47:30 Proč jsou chilli papričky tak pálivé?

Propaganda v sociálních médiích

Facebook

Flikr, Pinterest, Snapchat, Instagram, Google plus, Facebook, LinkedIn, MySpace, Twitter, Youtube, Vimeo… Sociálních sítí přibývá, používá je stále větší množství lidí a to, co tam čtou nebo vidí je pochopitelně ovlivňuje. Toho se dá zneužít k šíření propagandy. Bylo provedeno několik pokusů s ovlivněním voleb pomocí Facebooku či vyhledávače Google. Výjimkou nejsou ani podvržená videa či manipulativní zprávy a fotografie. Nad propagandou v sociálních sítích se v Meteoru zamyslel dr. František Koukolík.

Kdo objevil sluneční skvrny?

02141806.jpeg

Vynález dalekohledu, přesněji jeho použití pro sledování nebeských objektů roku 1609 přineslo řadu překvapivých objevů. Krátery na Měsíci, fáze Venuše, měsíce Jupiteru nebo sluneční skvrny. Objev skvrn na Slunci se zároveň stal skvrnou na mezilidských vztazích tří astronomů. Všichni začali tvrdit, že oni byli tím prvním člověkem, který je v dalekohledu viděl. Výročí jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Pozná se ryba v zrcadle?

Pyskoun rozpůlený

Je to naprosto neskutečný výsledek důmyslného experimentu vědců – jeden druh ryby se pozná v zrcadle! Ryba pyskoun rozpůlený dokázala v zrcadle poznat, že má na svém těle parazita a snažila se ho zbavit třením o kámen. Zrcadlovým testem v minulosti prošli šimpanzi, straky, ba i sloni, když se jim připravilo dostatečně velké zrcadlo. Jak je ale možné, že jím prošla i ryba s tak nerozvinutým mozkem? Překvapivý objev komentuje biolog Jaroslav Petr.

Cesta do středu Země

Země pod drobnohledem

Každý milovník románů Julese Verna toužil jako jeho hrdinové sestoupit do nitra Země. Samozřejmě to není možné sopkou a i komplexem jeskyní se dostaneme maximálně několik kilometrů pod povrch. Kdo by toužil po větší hloubce, může si to zkusit alespoň „jako“. Díky expozici v liberecké iQLandii. My jsme ji prošli s paleontologem Štěpánem Rakem, který komentoval vše, co ho zaujalo.

Proč jsou chilli papričky tak pálivé?

Chilli je koření i lék (ilustrační foto)

Lidé se dělí na dvě nesmiřitelné skupiny. Jedni po pozření pálivé papričky získají blažený úsměv, jiní pokřiví ústa a pochoutku vyplivnou. Ještě dlouho po kontaktu s chilli papričkou máme na jazyku pocit pálení. Paprika skutečně vyvolává podobnou reakci těla, jako při popáleninách. Jaká chemická látka za to může? V Meteoru jsme si o tom četli v knize Andyho Brunninga s názvem „Proč pláčeme při krájení cibule?“, kterou česky vydalo nakladatelství Grada. Knihu můžete vyhrát, pokud odpovíte do 13. března správně na soutěžní otázku z konce pořadu na adresu meteor@rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Petr Sobotka|zdroj: Český rozhlas

Související