Meteor o odhaleném tajemství Alzheimerovy choroby, padání mostů a zápachu ryb

9. únor 2019

Poslechněte si:

  • 01:15 Ledové jehličky z jasné oblohy
  • 09:22 Těžkosti žen ve vědě
  • 13:57 Jak souvisí číslo -1 s padáním mostů?
  • 22:10 Způsobují Alzhaimerovu chorobu bakterie?
  • 33:10 Vybírají si andulky chytřejší partnery?
  • 46:38 Proč jsou ryby cítit rybinou?

Ledové jehličky z jasné oblohy

Halový jev zvaný malé halo

Známe to všichni. Vyjdeme před dům, podíváme se na oblohu a tušíme – bude pršet! V zimně si něco podobného můžeme myslet o sněžení. Existuje ale jedna jediná výjimka, kdy se k zemi mohou snášet srážky z naprosto jasné a čistě modré oblohy. Jde o tzv. diamantový prach – malé ledové jehličky, které se pozvolna snášejí k zemi. Pokud se dostanou mezi člověka a Slunce, mohou na nebi vyvolat tzv. halové jevy – krásnou hru duhových barev. Meteorolog Martin Novák z ČHMÚ v Ústní nad Labem v Meteoru vysvětlil, jak tyto ledové jehličky vznikají a proč padají z jasné oblohy.

Těžkosti žen ve vědě

Logo

Žena – vědkyně, ani dnes není samozřejmostí, přestože počet žen věnujících se výzkumu neustále roste. Když se podíváme zpětně, jaká byla situace na konci 19. století, připadá nám to jako sci-fi. Všeobecná nedůvěra ve schopnosti žen. Mužský svět bránící se uznat, že i ženy mohou něco vymyslet. Předsudky rázně zbourala skvělá ruská matematička Sofia Kovalevská. Jak se jí to podařilo, jsme si řekli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak souvisí číslo -1 s padáním mostů?

Logo

No přece nijak! Pokud jste si právě tohle pomysleli, zkuste si poslechnout, co nám k tomu řekl matematik doc. Petr Klán z FIT ČVUT. Číslo minus jedna nemá velkou hodnotu, ale to znaménko dělá divy. Cokoli jím vynásobíme, změní svůj směr. Minus jednička, která opakovaně působí na most ve správnou chvíli, může jeho kmitání tlumit. Pokud ale přijde účinek minus jedničky nevhodně, může rozkmitat most, a ten se může i zřítit. Stačí si připomenout případ  z roku 1940, kdy to postihlo most Tacoma v USA.

Způsobují Alzheimerovu chorobu bakterie?

mozek

Vědci přichází s převratným objevem, který přepíše učebnice a znamená revoluci v boji proti této zákeřné chorobě. Alzheimerovu chorobu, která ničí nervové buňky v mozku a drastickým způsobem zhoršuje paměť, způsobuje podle nové studie bakterie! Zatím se o příčinách jen spekulovalo, ale teď se povedlo prokázat souvislost s bakterií, kterou lidstvo moc dobře zná, protože způsobuje parodontózu. Jak se ale dostane z dutiny ústní do mozku? A co tam dělá tak špatného, že to ničí mozek? To v Meteoru prozradil dr. Libor Krásný z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Vybírají si andulky chytřejší partnery?

Andulky

Rituály námluv jsou ve světě zvířat neuvěřitelně pestrou směsicí tanců, zpěvů a zvuků všeho druhu, přehlídkou barev a demonstrací síly či velikosti. Zajímavou otázkou je, jestli samičky preferují toho nejkrásnějšího nebo třeba nejzpěvnějšího ptáka. Jestli jim to stačí. Pro praktický život může být důležitější třeba inteligence. Nový vynalézavý pokus vědců sledoval při výběru partnera samičky andulek. Je pro ně lepší, když je ženich krásný nebo chytrý? Na otázku odpovídal biolog prof. Jaroslav Petr.

Proč jsou ryby cítit rybinou?

Sumec

Pachuť a zápach rybiny dokáže zničit oběd či večeři. Místo očekávaného gastronomického zážitku přichází zklamání. Co ale způsobuje tento zápach? Z pohledu chemie je odpověď velmi snadná a ryba páchnoucí rybinou je známkou toho, že po vylovení byla příliš dlouho ponechána na vzduchu a teple, aniž byla zpracována. V Meteoru jsme si o tom četli v knize Andyho Brunninga s názvem „Proč pláčeme při krájení cibule?“, kterou česky vydalo nakladatelství Grada. Knihu můžete vyhrát, pokud odpovíte do 13. února správně na soutěžní otázku z konce pořadu na adresu meteor@rozhlas.cz.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související