Meteor o páté síle přírody, chorobách dinosaurů a chemii těsta

30. říjen 2021

Poslechněte si:

  • 01:11 Existuje v přírodě pátá síla?
  • 14:38 První úspěšná operace srdce
  • 19:55 Jakými chorobami trpěli dinosauři?
  • 30:00 Kdo je největším influencerem všech dob?
  • 42:54 Chemie kynutého těsta

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Existuje v přírodě pátá síla?

Gravitační vlny, které předpověděl Albert Einstein

Když otevřete jakoukoli učebnici fyziky, najdete v ní, že v přírodě rozeznáváme čtyři síly: gravitační, elektromagnetickou, silnou a slabou. Právě tyto síly ovládají vše, co se děje ve vesmíru, na Zemi nebo třeba v člověku. V posledních letech proběhlo několik experimentů, které ukazují, že počet sil by mohl být vyšší. Prof. Petr Kulhánek z ČVUT popsal, jak experimenty probíhaly a k čemu dospěly. Potvrdí se to? Bude potřeba změnit představy fyziků o fungování světa?

První úspěšná operace srdce

Zlomená ruka se léčí snadno. Stačí znehybnit a sroste to samo, samozřejmě pokud nejde o nějakou komplikovanou zlomeninu. S léčbou vnitřních orgánů už je to horší. A co teprve takové srdce! Orgán, který se celý klepe 60x nebo i 90x za minutu. Jak ho chcete třeba zašívat? Není divu, že lékaři považovali po staletí ze nemožné srdce léčit. A na první úspěšnou operaci srdce u nás jsme si museli počkat až do 30. října 1947, kdy ji provedl kardiochirurg Jan Bedrna. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jakými chorobami trpěli dinosauři?

Příčný průřez dinosauří  kosti ze Srnojed u Pardubic

Nemocí je bezpočet druhů a některé jsou společné pro člověka i zvířata. Zlomenina, natržený sval. Tam je jedno, jestli jste savec nebo pták. Nepochybně tato zranění měli už dinosauři. Ale co nemoci, které nevznikají úrazem? Můžeme po těch desítkách a u některých druhů i stovkách milionů let zjistit, jestli trpěli nějakými nemocemi? Vnitřní orgány se nedochovaly. A co choroby, které se projevují na kostech? Kostí máme od dinosaurů bezpočet. Odborník na dinosaury Vladimír Socha představil důkazy o rakovině dinosaurů.

Kdo je největším influencerem všech dob?

Pythagoras ze Samu na Rafaelově fresce Aténská škola z roku 1509

Dnes považujeme za influencera někoho, koho na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru sledují miliony lidí. Ale lidé, kteří svými názory ovlivňovali významnou část společnosti, tu byli vždy. Pokud bych chtěli hledat největšího influencera všech dob, musíme se vydat stovky let před začátek letopočtu. Je o tom přesvědčen matematik doc. Petr Klán. Člověkem, který podle něj nejvíce ovlivnil lidstvo v mnoha oborech, je Pythagoras. Čím konkrétně?

Chemie těsta

Příprava těsta

Kynuté těsto je základem mnoha dobrot. Za nabývání na objemu vděčíme živým organismům – kvasinkám. Ty spotřebovávají cukr a jako odpad z nich uniká oxid uhličitý, který těsto „nafukuje“. Není ale sám, kvasinky produkují i ethanol. Proč požití těsta nejsme opilí? To a mnoho dalšího popisuje šestý díl četby z knihy Chemie na talíři Ondřeje Dvořáka, kterou připravuje nakladatelství Grada. Na konci Meteoru najdete soutěžní otázku a šanci knihu vyhrát.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.