Meteor o létající mucholapce, autogramech z vesmíru a ventilaci plic

27. srpen 2022

Poslechněte si:

  • 01:09 Jsou turistické cesty určeny turistům?
  • 08:38 Existuje létající mucholapka?
  • 13:33 Největší sbírka autogramů z vesmíru
  • 22:35 První umělá ventilace plic
  • Sherlock Holmes a kočičí záhada

Hovoří popularizátor kosmonautiky Tomáš Přibyl, ředitel pražské zoo Miroslav Bobek nebo strážce přírody Ondřej Vítek. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. V roli Sherlocka Holmese a Johna Watsona Svatopluk Beneš a Jiří Císler.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Jsou turistické cesty určeny turistům?

Modrá turistická značka

Jdete po modré stezce, vidíte na každém důležitém rozcestí turistickou značku a máte jistotu, že jdete správně. Přesto můžete narazit na místo úplně rozježděné těžkou technikou, které v podstatě nelze obejít. Kdo se opovážil takto turistům kazit výlet?

Strážce přírody Ondřej Vítek ale vysvětluje, že lesní cestou jsou určeny především právě pro hospodaření v lese. Turisté jsou tam jen dočasně procházejícími hosty a musí respektovat majitele pozemku.

Existuje létající mucholapka?

Víte, který pták se používal jako létající mucholapka?

Mucholapka stojí pár korun. Je to válec, ze kterého vytáhnete pásku, zavěsíte doprostřed místnosti a čekáte, až na i přistane moucha. Lepidlo je tak silné, že už jí nikdy nedovolí uletět. Jednoduché a levné řešení, jak se zbavit otravného hmyzu třeba v kuchyni. Jenže v éře našich prababiček neexistovalo. Přesto věděly, že se lze much zbavit.

Používaly k tomu „létající mucholapky“, tedy živého ptáka. Který to byl a jak to celé fungovalo? To nám přiblížil Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, při četbě ze své připravované knihy Ryšavý knihovník a další zápisky ředitele zoo.

Největší sbírka autogramů z vesmíru

Astronaut Edwin E. Aldrin, jr., uvnitř lunárního modulu Apolla 11

Lidé sbírají leccos. Motýly, známky nebo pohledy. V Brně žije člověk, který sbírá podpisy z vesmíru. Jde o sbírku autogramů kosmonautů a astronautů. Jejím šťastným majitelem je Ing. Tomáš Přibyl, popularizátor kosmonautiky a kurátor letectví a kosmonautiky v Technickém muzeu v Brně.

Nikdo v naší republice nemá rozsáhlejší sbírku, a tak je i zapsán v české Guinessově knize. Jak se mu daří podpisy získávat? Jak se mu podepsal Gagarin nebo posádka vybuchlého raketoplánu Challenger?

První umělá ventilace plic

Roku 1951 propukla v Kodani epidemie dětské obrny. Při nepříznivém průběhu nastává dočasné ochrnutí dýchacích nervů a pacient se pomalu udusí. Medicína už sice znala železné plíce, ale celé Dánsko jich mělo šest. Pacientů přibývalo 50 denně!

Pacientka používající železné plíce v roce 1940

Lékař Björn Ibsen navrhl toto řešení: průdušnice se nařízne a otvorem v ní se bude vzduch do plic pumpovat ručně ze speciálního vaku. Vše ručně! Celkem se tak vystřídalo 1500 lidí, kteří za půl roku epidemie „propumpovali“ dohromady 165 tisíc hodin!

Díky nim zde úmrtnost klesla z běžných 90 na 25 %. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Sherlock Holmes a kočičí záhada

Sherlock Holmes vždy využíval vědecké postupy. Není tedy divu, že se tato postava objevuje i v Meteoru. Autory téměř tří desítek případů byli buď spisovatel Rudolf Čechura nebo hlavní redaktor Meteoru Josef Kleibl.

Čtěte také

Zveme vás k poslechu kriminálního případu, ve kterém nahlédneme do mysli geniálního detektiva. K poslechu je jako stream mezi 27. srpnem a 3. zářím 2022.

Účinkují: Svatopluk Beneš, Jiří Císler, Jiří Samek, Josef Somr, Růžena Preisslerová, Zuzana Fišárková a Antonín Hardt. Scénář Josef Kleibl, píseň Petr Skoumal, Jan Vodňanský, režie Jiřina Martínková. Premiéra 3. prosince 1988.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.