Meteor o geneticky upravených plodinách, slzách a souboji pavouků s hady
Poslechněte si:
- 01:30 Jak se geneticky upravují plodiny?
- 17:20 Galvaniho pokus se stehýnky
- 22:38 Máme více druhů slz?
- 32:22 Dokáží pavouci zvítězit nad hady?
- 41:05 Chemie krve a zabíjačka
Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
Jak se geneticky upravují plodiny?
Na světě je stále více lidí a je potřeba je nakrmit. Tento důležitý úkol vědy se v minulém století dařil plnit díky hnojení. To ale narazilo na své limity, a navíc je problematické z pohledu znečišťování přírody. Věda ale přichází s novým řešením. Navazuje na tradiční šlechtění s tím rozdílem, že dnes už je možné cíleně měnit jen jeden vybraný gen s právě vlastností, kterou potřebujeme změnit. Jak se geneticky modifikované plodiny vyrábějí? A proč je problém s jejich povolováním? To vysvětloval dr. Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV v Olomouci.
Galvaniho pokus se stehýnky
V sychravých podzimních dnech roku 1780 chytila jistá signora Lucia Galvaniová z Bologně ošklivou rýmu. Naštěstí její manžel Luigi byl lékařem, dokonce univerzitním profesorem anatomie, a tak se jí dostalo té nejmodernější terapie: její součástí byla i posilující polévka z žabích stehýnek.
Starostlivý choť se ihned vydal k řezníkovi. A co tam neviděl: léčivá pochoutka, pohupující se na háčku, sebou cukla pokaždé, když se dotkla kovového obložení stěny! A tak byla objevena elektřina. Nebo to bylo jinak? Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.
Máme více druhů slz?
Milý Meteore, proč brečíme slzy, když jsme smutní? Proč je smutek spojen s pláčem. Jak je to v mozku spojené? A proč pláčeme i radostí?
Ondřej Mach, 12 let
Dotaz mladého posluchače zodpovídal fyziolog prof. František Vyskočil. Odpověď byla složitější, než by se na první pohled zdálo. Slzy mají v oku hned tři funkce. Emocionální pláč pak řídí mozek. Víte, že při pláči se z těla odplavují škodliviny?
Dokáží pavouci zvítězit nad hady?
Souboj hada s pavoukem na první pohled vypadá jako souboj kočky s myší – vítěz předem jasný. Co by mohl lehký a malý pavouček provést těžkému a dlouhému plazu? Jenže vědci teď analyzovali přes 300 zaznamenaných případů souboje hadů s pavouky a představili překvapivou statistiku, že 87 % případů skončilo vítězstvím pavouka. Jak je to možné? Čím pavouci poráží hady? Odpovědi přinesl biolog prof. Jaroslav Petr.
Chemie krve a zabíjačka
Mezi tělní tekutiny, kterých známe přes třicet, patří i krev, jež jako jedna z mála mezi nimi nachází uplatnění i v kuchyni. Nejnápadnější je její jasně červená barva, která tepelnou úpravou tmavne až do černa. Způsobuje ji krevní barvivo hemoglobin, zodpovědné u obratlovců za přenos krve z plic do tkání. To a mnoho dalšího popisuje sedmý díl četby z knihy Chemie na talíři Ondřeje Dvořáka, kterou připravuje nakladatelství Grada. Na konci Meteoru najdete soutěžní otázku a šanci knihu vyhrát.
Související
-
Meteor o české sopce, paměti sépií a chuti slin
01:25 Ohřívá teplické prameny sopka? 09:10 Popis volného pádu 14:32 Sonda poháněná plutoniem 26:02 Skvělá paměť sépií 32:28 Proč nechutnají sliny? 40:13 Chemie smažené ryby
-
Meteor o milionech hvězd, rybě s přísavkou a zkáze Pompejí
02:09 Dají se najednou zkoumat 4 miliony hvězd? 14:52 Poprvé na dně Mariánského příkopu. 20:40 Proč mají některé ryby přísavku na hřbetu? 29:38 Jak probíhala zkáza Pompejí.
-
Australské kudlanky při námluvách podvádějí. Víme jak i proč...
Nejznámějším faktem o kudlankách je to, že sameček podlehne kusadlům své vyvolené. To ale není jediná zvláštnost, které se při páření dopouštějí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka